Снимка: БГНЕС

Повишаващите се цени на бензина и инфлацията се превърнаха в очакван страничен продукт от помощта за Украйна, каза президентът на САЩ Джо Байдън на прием в Националния комитет на Демократическата партия. Стенограма на речта му беше разпространена от пресслужбата на Белия дом.

"Каква идея искам да предам: това е наистина последователно, субпродукт е. Казвах на времето, когато решихме да помагаме на Украйна, какво исках да се разбере: цената ще плащаме и ние. Ще плащат западните страни, ще плаща НАТО. Ще плащат европейските държави и ние. Защото знаете какво трябваше да се случи: цените на бензина, петрола трябваше да се повишат, цената на храната трябваше да се повиши", каза Байдън.

"Изводът е, че ще живеем с тази инфлация известно време. Тя постепенно ще намалява, но ще живеем с нея известно време", предупреди Байдън.

Той също така изрази мнение, че САЩ имат добри перспективи за бъдещето. „Много хора се притесняват от инфлацията, цените на храните и други проблеми, но факт е, че имаме най-бързо растящата икономика в света“, каза Байдън.

Цените на бензина в САЩ достигнаха нов рекорд и надхвърляйки средното за страната равнище от пет долара за галон за първи път в историята. /БГНЕС
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase