Снимка: БГНЕС

Основателят на Microsoft Бил Гейтс вярва, че човечеството може да очаква с 50 процента вероятност нова пандемия през следващите 20 години. Той изрази това мнение в интервю, публикувано в неделя за испанския вестник El Diario, цитирано в международните медии.

"Може да дойде от вирус, който вече знаем. Може да е вид грип, различен тип коронавирус", каза той. И това поне ще ни позволи да имаме известни познания как да се лекуваме много бързо и ваксина.

"Но може да е нещо друго", добави американският предприемач. "Това може да е създаден от човека вирус, биотерорист, който го е разработил и умишлено го е разпространил. Това е много страшен сценарий, защото биха могли да се опитат да го разпространят на различни места в същото време. Или може да е нещо, което идва от естествения свят. Човешката популация нараства и ние нахлуваме в нови екосистеми. Ето защо изчислих, че има 50% шанс през следващите 20 години да имаме естествено възникваща пандемия като последица от изменението на климата“, поясни Гейтс.

За да се борба срещу пандемиите, предприемачът предлага създаването на „екип за глобален епидемичен отговор и мобилизация“, който той сравнява с пожарникарите. „Това, което предлагам, ще изисква 25% увеличение на бюджета на Световната здравна организация и с това ще имаме екип от около 3000 души с различни профили“, добави Гейтс. Той не вярва, че епидемията от маймунска шарка ще се превърне в голяма нова пандемия, пише БГНЕС.


 

Коментари Напиши коментар

71

Qanon

преди 2 месеца

Явно такъв е планът... Повече роботи и по-малко хора...

70

Анонимен

преди 2 месеца

Мангъровци отново ще призовават да караме всичко "натурално", да се върнем в палеолита. Без ваксини, без мерки, с чай и късмет.

69

Анонимен

преди 2 месеца

този нечовек дано да се срещне скоро с тази която причини смърт по хората