Снимка: БГНЕС

Във вторник губернаторът на Оклахома Кевин Стит подписа законопроект, с който се забранява извършването на аборт в щата, освен в спешни медицински случаи, а тези, които го правят, се наказват с глоба до 100 000 долара и 10 години затвор.

Законодателството, което е една от няколкото мерки срещу абортите, предложени от контролирания от републиканците законодателен орган на щата тази година, ще влезе в сила това лято, освен ако не бъде блокирано в съда.

"Искаме да изберем живота в Оклахома. Не искаме да разрешаваме абортите в Щата", заяви Стит, докато подписваше законопроекта на пресконференция.

Ако влезе в сила, забраната ще се разпространи страната на места, където има малък или никакъв достъп до легални аборти. Оклахома се превърна в честа дестинация за жени от Тексас, търсещи аборт, след като през септември по-големият съседен щат забрани абортите след шестата седмица от бременността.

Доставчиците на аборти в Оклахома от организацията Planned Parenthood са отбелязали близо 2500% увеличение на пациентите в Тексас през месеците след влизането в сила на тексаския закон в сравнение със същия период през 2020 г., съобщи организацията.

"Подписаната днес забрана е жестока и ако влезе в сила това лято, ще има опустошително въздействие върху хората в Оклахома, съседните тексасци, както и върху целия регион, изправен пред атаки срещу правото им на достъп до аборт", заяви в изявление Мелиса Фаулър, главен програмен директор на Националната федерация по абортите.

Прессекретарят на Белия дом Джен Псаки осъди забраната в свое изявление и призова Конгреса да приеме законодателство, което да утвърди правата на абортите в национален мащаб.

Още по темата
"Днешните действия в Оклахома са част от тревожна национална тенденция, която атакува правата на жените, и администрацията на Байдън ще продължи да подкрепя жените в Щата и в цялата страна в борбата за защита на свободата им да правят собствен избор за бъдещето си", заяви Псаки.

Отделно законодателство, представено в Оклахома тази година, предлага забрана на почти всички аборти и разчита на частни граждани да съдят всяко лице, което "подпомага или подстрекава" абортите, подобно на забраната за шестседмични аборти в Тексас. Този законопроект съдържа извънредна клауза, която би позволила той да влезе в сила незабавно след подписването му от губернатора.

През последните няколко месеца ръководените от републиканците щати като Оклахома бързо приемат все по-строги забрани за абортите с очакването, че предстоящо решение на Върховния съд на САЩ може да помогне на забраните да издържат на правни предизвикателства.

Върховният съд трябва да се произнесе до края на юни по дело, свързано с подкрепен от републиканците закон в Мисисипи, който дава възможност на консервативното му мнозинство да подкопае или дори да отмени историческото решение от 1973 г. по делото "Роу срещу Уейд", което легализира абортите в цялата страна.

По време на споровете по делото консервативните съдии сигнализираха, че са готови драстично да ограничат правото на аборт в СAЩ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase