Снимка: БГНЕС
fallback

В четвъртък Китай предупреди, че ще предприеме строги мерки, ако председателят на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси посети Тайван и заяви, че подобно посещение ще окаже сериозно въздействие върху китайско-американските отношения, след като медиите съобщиха, че тя ще отиде следващата седмица.

Китай счита демократично управлявания Тайван за своя територия и темата е постоянен източник на търкания между Пекин и Вашингтон, особено предвид силната военна и политическа подкрепа на САЩ за острова, пише "Ройтерс".

Евентуалното посещение не е потвърдено от офиса на Пелоси или от тайванското правителство, но някои японски и тайвански медии съобщиха, че то ще се състои след посещението ѝ в Япония този уикенд.

Говорителят на китайското външно министерство Джао Лъдзиен заяви пред репортери, че Пекин категорично се противопоставя на всички форми на официално взаимодействие между САЩ и Тайван и Вашингтон трябва да отмени пътуването.

Oще по темата
"Ако Съединените щати настояват да се разпореждат по свой начин, Китай ще предприеме решителни ответни мерки, за да защити националния суверенитет и териториалната цялост. Всички възможни последици, които произтичат от това, ще бъдат изцяло понесени от американската страна", добави той, без да дава подробности.

В Тайпе говорителката на тайванското външно министерство Джоан Оу заяви само, че поканите към американски официални лица и високопоставени гости винаги са били "важна част" от работата на министерството и че то ще съобщи за всяко официално посещение в подходящ момент.

В неделя се навършват 43 години от подписването от страна на Съединените щати на Закона за отношенията с Тайван, който определя връзките при липса на официални дипломатически отношения и закрепва ангажимента на САЩ да предоставят на Тайван средства за самозащита.

За последен път председател на Камарата на представителите посети Тайван през 1997 г., когато Нют Гингрич се срещна с тогавашния президент Лий Тенг-хуей.

Пелоси, която отдавна критикува Китай, особено по въпросите на правата на човека, проведе виртуална среща с тайванския вицепрезидент Уилям Лай през януари, когато той приключи посещението си в Съединените щати и Хондурас.

Пелоси е един от най-високопоставените политици на управляващата Демократическа партия и втора в линията на приемственост на президента на САЩ след вицепрезидента.

Тайван е обнадежден от продължаващата подкрепа на САЩ, предложена от администрацията на Байдън, която многократно е говорила за своя "твърд" ангажимент към острова.

Това обтегна и без това лошите китайско-американски отношения.

През март делегация от бивши високопоставени служители на САЩ в областта на отбраната и сигурността, изпратена от президента Джо Байдън, посети Тайван - силна проява на подкрепа, която дойде скоро, след като Русия нахлу в Украйна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

22

Бати

преди 2 години

Бати вещицата.

21

баба мара

преди 2 години

няма никаква работа в таиван провокация след провокация нарочно дразнят китаизатова русия китаи и индия да вървят заедно иначе загиват примерите са предвас в 21 век

20

баба мара

преди 2 години

няма никаква работа в таиван провокация след провокация нарочно дразнят китаизатова русия китаи и индия да вървят заедно иначе загиват примерите са предвас в 21 век

fallback