Снимка: архив, БГНЕС

САЩ трябва да признаят Тайван за "свободна и суверенна страна" - това заяви бившият американски държавен секретар Майк Помпео в слово по време на посещение на острова, предаде Франс прес.

Един от най-войнствено настроените спрямо Китай съветници на бившия президент Доналд Тръмп, Помпео започна визитата в сряда, в момент, когато проблемите около самоуправляващия се остров засилват напрежението между Вашингтон и Пекин.

Ако Вашингтон продължи диалога с Пекин като суверенно правителство, дипломатическото признаване на Тайпе "вече не може да се пренебрегва, избягва или да се разглежда като нещо вторично", заяви Помпео пред членове на местен аналитичен център.

"Според мен правителството на САЩ трябва незабавно да вземе необходимите и отдавна очаквани мерки, за да направи нещо справедливо и очевидно - да предложи на Република Китай (официалното име на Тайван, бел. АФП) САЩ да я признаят дипломатически за свободна и суверенна страна", добави той.
/БТА/
 

Коментари Напиши коментар

46

Геро Найденов

преди 3 месеца

Айдее, започна се ! Китай изпробваха рефлексите на Щатите в Тайван и установиха, че последните са като спънат кон !

45

Анонимен

преди 3 месеца

Съединените щати трябва незабавно да бъдат озаптени, а останалите западни страни да спрат с ескалацията. Много долна и крайно рискова за световния мир постъпка като насъскаха Украйна и Русия един срещу друг. Защо Европа е толкова заблудена. Играят си с огъня. Тоя байдън трябва да го свалят веднага от поста му

44

Киро лъжата

преди 3 месеца

На този май му се яде бой, и ако Китай се намеси с краварника е свършено!