Снимка: БГНЕС

"Това е умишлена атака, която е планирана от месеци", заяви американският президент Джо Байдън на извънреден брифинг в Белия дом относно кризата в Украйна и санкциите, които САЩ ще наложат на Русия.

"Президентът Путин изпрати 175 000 войници и военно оборудване до границите на Украйна, донесе кръвопролитие и построи полеви болници", заяви американският президент. "Това ви говори за намеренията му през цялото време", добави той.

"Путин отхвърли всички опити за диалог, който Западът предложи, който би избегнал страдания и конфликти", продължи Байдън.

"Нападението на Русия срещу Украйна се осъществи до голяма степен според прогнозите на САЩ, с "неоснователни твърдения" и опити за провокация", каза още той.

В изказването си Байдън казва, че атаката е последвана от седмици на предупреждения от САЩ.

Президентът добави, че усилията на руското правителство за започване на войната включват кибератаки и обстрели на украински и държани от сепаратистите позиции в Източна Украйна. Байдън твърди, че Русия е организирала операции под фалшиво знаме, които са довели до нарушение на международното право.

Джо Байдън очертава строги санкции, за да "максимизира дългосрочното въздействие върху Русия и да сведе до минимум въздействието върху Съединените щати и техните съюзници".

Той каза, че се е договорил с лидерите на Г-7 от най-големите икономики в света, че колективно ще ограничат способността на Русия да прави бизнес в долари, евро, паунда и йени.

"Съединените щати ще спрат способността на Русия да финансира и нараства своята армия", заяви Байдън.

Той казаа, че санкциите, които очертава, ще намалят способността на Русия да се конкурира във високотехнологичната икономика на 21-ви век. Очертавайки вече икономическите последици от инвазията, той посочи, че руската рубла достига най-слабото си ниво досега и руският фондов пазар се срива днес

"Сега санкционирахме руски банки, които заедно държат активи от един трилион долара", заяви Байдън. "Прекъснахме една от най-големите руски банки, която държи една трета от банковите активи на страната."

Президентът на САЩ обяви, че добавя към списъка на руския елит и членовете на техните семейства, които също ще бъдат санкционирани.

"Това са хора, които лично спечелиха от политиката на Кремъл и те трябва да споделят болката", заяви той.

Той бе категоричен, че американските войски няма да влязт в Украйна.

"Нашите войски няма да влязат в Украйна, няма да се бият в Украйна. Но НАТО ще защити всеки сантиметър от своята територия. Ще спазим нашите ангажименти по член 5", каза президентът на САЩ.

Байдън добави, че вярва, че НАТО е по-обединен от всякога и че "няма съмнение", че САЩ и другите страни от НАТО ще изпълнят своите договорни ангажименти.

Хиляди сухопътни и други сили на САЩ са разположени в страни от НАТО в Източна Европа, които се чувстват застрашени от Русия, включително Латвия, Естония и Литва в Балтийско море, както и Полша и Румъния.

Президентът Байдън каза, че руската инвазия в Украйна издава "зловещата визия" на Владимир Путин.

В изказването си Байдън каза, че операцията никога не е била заради "истински" руски опасения за сигурността, а вместо това е била за открита агресия и удолетворяването на желанието на Путин "за империя".

"Действията на Путин издават зловещата му визия за бъдещето на нашия свят, в което нациите вземат това, което искат със сила", заяви Байдън. "Но това е визия, на която Съединените щати и свободолюбивите нации ще се противопоставят."

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase