Снимка: БГНЕС

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп е казвал на своите сътрудници, че е в контакт със севернокорейския лидер Ким Чен Ун и след като е напуснал Белия дом, предаде Ройтерс. Това разкритие се съдържа в книгата "Довереният човек" на журналистката от в. "Ню Йорк таймс" Маги Хаберман.

През 2018 г. Тръмп заяви, че той и Ким са се "влюбили" след размяна на писма, но три срещи помежду им не успяха да убедят севернокорейския лидер да се откаже от ядрената програма и от ракетните опити.

Според журналистката твърдението на Тръмп, че е запазил контакт с Ким и след като е напуснал Белия дом не може да бъде проверено и може да не е истина. "Онова, което той казва, и онова, което в действителност се случва, не винаги съвпада, но той разправя на хората, че поддържа някакъв род кореспонденция или някаква форма на общуване с Ким Чен Ун", допълва тя.

Това е единственият чужд лидер, за който Тръмп твърдял, че е поддържа контакт.

Държавният департамент е отказал коментар на тази информация. Говорител на Тръмп не е отговорил на искане на Ройтерс за коментар.

В САЩ закон от 1799 г., забранява на частни лица да преговарят с чужди правителства без разрешение от американските власти.

"Ако твърденията на Тръмп са истина, ако има някаква комуникация по нещо съществено, без да има координация или допитване до Белия дом, то това би могло да е силно проблематично или потенциално контрапродуктивно за американските интереси", казва Джени Таун, директор на базираната във Вашингтон програма "38 Норт", посветена на Северна Корея.

В. "Вашингтон пост" пък съобщи, че кореспонденцията с Ким е била сред президентските документи, отнесени от Тръмп в 15 кашона при напускането му на Белия дом. Миналия месец представители на Националния архив ги върнали от резиденцията на Тръмп във Флорида във Вашингтон.

Националният архив поиска от министерството на правосъдието да се започне разследване по случая, тъй като по силата на друг закон Тръмп е нямал право да изнася тази документация след напускането на Белия дом.

В книгата на журналистката от в. "Ню Йорк таймс" се твърди още, че персоналът на Белия дом редовно намирал документи, които били разкъсани и хвърлени в тоалетната на президентството. Подозирало се, че президентът е искал да се отърве от тях.

Разследване вече започна комисия в Конгреса, натоварена със задачата за надзор на федералните институции.

Самият Тръмп вчера се опита да омаловажи случая с отнесените документи от Белия дом и каза, че отношенията му в Националния архив са били винаги уважителни и в дух на сътрудничество. Той опроверга твърденията, че може да е хвърлил какъвто и да е официален документ в тоалетната и обеща, че някои от тях дори един ден ще бъдат изложени в президентската му библиотека.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase