Снимка: БГНЕС

Президентът Кенеди е бил убит след заговор на ЦРУ, твърди съдебен патолог, който разследва смъртта на американския президент от шест десетилетия.

90-годишният Сирил Уехт пише в новата си книга, че Лий Харви Осуалд ​​вероятно е работил по инструкции от Алън Дълес, който е директор на ЦРУ от 1953 до 1961 г. Дълес е уволнен от Кенеди, след неуспешната инвазия в Залива на прасетата, която беше предназначена да свали Фидел Кастро, лидера на Куба.

Осуалд ​​"почти сигурно е бил агент на ЦРУ", твърди Уехт пред New York Post. Неговата книга, "The JFK Assassination Dissected", предполага, че Дълес е бил ядосан от уволнението си и е търсил отмъщение срещу президента.

Уехт също така заявява, че Дълес е бил инструмент за това, което се превръща в официално прикриване. Бившият директор на ЦРУ е назначен в комисията Уорън, която официално разследва убийството на Кенеди и заключи, че Осуалд ​​е действал сам.

"Кенеди уволнявя Алън Дълес, защото е бил наистина ядосан от това, което ЦРУ прави", казва Уехт. "Кой тогава ще бъде назначен в комисията на Уорън? Дълес. Ситуацията е много подозрителна."

Кенеди е застрелян в Далас, Тексас, на 22 ноември 1963 г., на 46 години, докато той и съпругата му Джаки се возят в кола с отворен покрив. Осуалд, бивш американски морски пехотинец, е арестуван по-късно същия ден, а самият той е застрелян от Джак Руби, местен бизнесмен, два дни по-късно.

Руби умира в затвора на 55 години през 1967 г., Дълес умира на 75 години през 1969 г.

"Не възнамерявам да живея вечно, само за дълго време", казва Уехт. "Чувствах, че искам да изложа всички неща, които съм преживял и направил, и хората, които срещнах, и беше време. Работя по книгата от шест години."

Той е ядосан, че официалната версия за убийството на Кенеди се приема за факт. "Младите хора все още се учат, че 35-ият президент е бил убит от самотен стрелец", казва той.

Хората в САЩ продължават да са впечатлени от убийството и Уехт в никакъв случай не е единственият човек, който е посветил голяма част от живота си на инцидента и е стигнал до заключения, различни от тези на комисията. Обвинени са ЦРУ, мафията, руснаците и Линдън Джонсън, вицепрезидентът на Кенеди, който полага клетва като президент по време на полета обратно за Вашингтон.

Винсент Булиози, бивш окръжен прокурор на Лос Анджелис, изчисли, че 42 групи и 214 души са били обвинени в убийството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase