Снимка: архив, БГНЕС

Военноморските сили на САЩ засилват наблюдението си над подводниците на страната, след като стана ясно, че бивш металург от компанията, която доставя стомана за направата им, е фалшифицирала тестовете на метала, предаде Франс прес, цитирана от БНР.

Според министерството на правосъдието 67-годишната Илейн Томас се е признала за виновна за представяне на неверни данни за здравината и якостта на стоманата и това е продължило над 30 години.

Томас е бивш директор по металургичната дейност в леярна в щата Вашингтон. Фирмата е основен снабдител на компании като „Дженерал Дайнамикс“, които изграждат корпусите на подводниците.

Министерството на правосъдието посочва, че при тестовете около половината от отливките не са отговаряли на строгите изисквания за параметри. Фалшификацията е била разкрита през 2017 година от служител на металургичната фирма.

От военноморските сили не коментираха развитието по делото, но заявиха, че са взели мерки, за да гарантират безопасната работа на подводниците.

Около 40 от съдовете, произведени в периода между 1985 и 2017 година, все още са на служба.

Очаква се присъдата срещу Илейн Томас да бъде произнесена през февруари. Тя е заплашена от затвор до 10 години и 1 милион долара глоба.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase