Снимка: Pixabay

Американските власти включиха израелския производител на шпионския софтуер "Пегас" в списъка с ограничени компании, вземайки на прицел софтуера, оказал се в центъра на скандал, свързан с наблюдение на журналисти и длъжностни лица, съобщава БГНЕС.

Компанията NSO беше въвлечена в полемика заради съобщенията, че десетки хиляди активисти за правата на човека, журналисти, политици и ръководители на бизнеси по целия свят са включени в списъка на потенциалните мишени на нейния софтуер "Пегас".

Още по темата
Смартфоните, заразени с "Пегас", по същество се превръщат в джобни шпионски устройства, които позволяват на потребителя да чете съобщенията на мишената, да разглежда снимките ѝ, да проследява местоположението ѝ и дори да включва камерата ѝ, без тя да знае.

"Тези инструменти също така позволяват на чуждестранни правителства да извършват транснационални репресии, което е практика на авторитарни правителства, насочени към дисиденти, журналисти и активисти извън техните суверенни граници, за да заглушат инакомислието", се казва в изявление на Министерството на търговията на САЩ.

Вашингтон се насочи и към израелската компания Candiru, базираната в Сингапур Computer Security Initiative Consultancy PTE (COSEINC) и руската фирма Positive Technologies.

Включването на компаниите в така наречения "черен списък" означава, че износът за тях от американски организации е ограничен. Например, сега за американските изследователи е много по-трудно да им продават информация или технологии.

През юли международно медийно разследване съобщи, че няколко правителства са използвали зловредния софтуер “Пегас“, създаден от NSO Group, за да шпионират активисти, журналисти и политици.

"Днешното действие е част от усилията на администрацията на Байдън-Харис да постави правата на човека в центъра на външната политика на САЩ, включително като работи за спиране на разпространението на цифрови инструменти, използвани за репресии", се казва в изявлението.

След скандала с израелския шпионски софтуер експерти на ООН призоваха за международен мораториум върху продажбата на технологии за наблюдение, докато не бъдат въведени правила за защита на човешките права.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase