Снимка: Pexels
fallback

Трима бели мъже в американския щат Джорджия ще бъдат изправени пред съда в понеделник по делото за убийството на чернокож мъж, който тичал за здраве, което предизвика възмущение в цялата страна и спомогна за протестите за социална справедливост през миналото лято.

Грегъри Макмайкъл, на 65 г., синът му Травис, 35-годишен, и съседът им Уилям Брайън, 52-годишен, са обвинени в убийство и нападение при утежняващи вината обстоятелства, след като са преследвали 25-годишния Ахмауд Арбери и са го застреляли по време на конфронтация през февруари 2020 г.

Бащата и синът следват Арбери с пикап, а Брайън ги следва със собствения си автомобил и заснема сцената. След пререкание Травис Макмайкъл открива огън и убива Арбери.

Тримата мъже твърдят, че са объркали бегача с крадец, действащ в района, и са се позовали на закон на Джорджия, който позволява на обикновени граждани да извършват арести.

Местните прокурори, за които дълго време е работил пенсионираният полицай Грегъри Макмайкъл, не са извършили никакви арести по случая в продължение на близо три месеца.

Едва след като видеозаписът от стрелбата изтече в интернет и беше широко разпространен в социалните мрежи, случаят беше предаден на щатската полиция и тримата заподозрени бяха арестувани и обвинени.

Смъртта на Джордж Флойд две седмици по-късно под коляното на бял полицай в Минеаполис разпали отново националния дебат за расовата справедливост и полицейското насилие срещу чернокожи американци, а Арбери се превърна в един от символите на последвалите национални протести под егидата на Black Lives Matter.

"Чернокожият мъж трябва да може да тича, без да се страхува за живота си", написа в Туитър президентът Джо Байдън на годишнината от смъртта на Арбери.

Очаква се подборът на съдебни заседатели да продължи няколко дни, като се има предвид интензивното медийно проучване на случая, предава БГНЕС.

Очаква се след това обвиняемите да пледират, че са действали при самозащита с твърдението, че Арбери се е съпротивлявал на законен арест.

Прокурорите ще настояват, че жертвата не е била въоръжена и че нищо не го свързва с поредица от кражби, извършени в квартала, в който той е тичал.

Бен Крамп, адвокат по граждански права, който е представлявал редица афроамерикански семейства в нашумели дела за полицейско насилие, заяви, че се надява съдът "да прозре тази тактика и да въздаде справедливост на Ахмауд и семейството му".

"Ако тези убийци се измъкнат без последствия, това ще изпрати послание, че линчуването на чернокожи мъже през 2021 г. не носи никакво наказание."

След смъртта на Арбери Джорджия прие закон, който налага допълнителни наказания за престъпления, мотивирани от омраза към раса, пол, сексуалната ориентация и други характеристики на жертвата.

Майката на Арбери е подала отделен граждански иск, в който иска обезщетение от 1 млн. долара от баща и сив Макмайкъл и Брайън, но и от местните власти, обвинени в опит да прикрият случая.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

32

Анонимен

преди 2 години

Убития черняк скача на бой първи.Гледайте видеото,джурналята обслужват неолиберални интереси.

31

Анонимен

преди 2 години

Това само показва колко нездравословно и вредно е тичането

30

Защо трябвало

преди 2 години

да го застрелват? В статията пише, че е убит "след пререкание".Интересно, убитият как ли е участвал в "пререканието?

fallback