Снимка: БГНЕС

Генерал Марк Мили, председател на Комитета за началник-щабовете на армията на САЩ, призна, че САЩ са загубили 20-годишната война в Афганистан.

"Ясно е, очевидно е за всички нас, че войната в Афганистан не приключи при условията, които искахме. Войната беше стратегически провал", каза Мили пред комисия, която го изслушва за изтеглянето на американските войски от Афганистан и хаотичната евакуация от столицата Кабул.

„Съществува кумулативен ефект от поредица стратегически решения, които ни връщат назад“, каза генералът, който нареди прекратяване на 20-годишното присъствие на американските войски в Афганистан.

Мили изброи редица фактори, отговорни за поражението на САЩ, като започна от пропуснатата възможност САЩ да залови или убие лидера на Ал Кайда Осама бин Ладен в Тора Бора скоро след американското нахлуване в Афганистан през 2001 г.

Той също така цитира решението от 2003 г. за нахлуване в Ирак, което измести американските войски от Афганистан.

През април т.г. президентът Джо Байдън нареди пълно изтегляне на американските сили от Афганистан до 31 август, след като постигна споразумение с талибаните.

Мили и генерал Кенет Маккензи, командир на Централното командване на САЩ, казаха пред комисията на Сената, че лично са препоръчали около 2500 войници да останат в Афганистан.

Прессекретарят на Белия дом Джейн Псаки каза, че Байдън е получил "разнопосочни" съвети за това какво да прави в Афганистан. "В крайна сметка главнокомандващият трябва да вземе сам решение. Неговото решение бе да прекрати тази 20-годишна война", допълни Псаки, цитиран от БГНЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase