Снимка: Bulgaria ON AIR

Съединените щати отбелязват 20 години от терористичните атаки на 11 септември, отнели живота на близо 3 хиляди души.

На мястото, където преди 20 години се издигаха кулите "близнаци" на Световния търговски център, днес роднини и приятели почитат паметта на своите близки, загинали при трагичните събития на 11 септември. Церемонията започна с минута мълчание - символично отбелязваща момента, когато първият самолет удря Северната кула.

Възпоменанието беше прекъсвано от мълчание общо шест пъти - всеки, отбелязващ момент от нападенията. В паузите - роднините на жертвите почитат паметта им, прочитайки имената им - много от тях говорят с трепещ глас и сълзи в очите.

Още по темата

Първи започна Майк Лоу, чиято дъщеря Сара е била стюардеса на пътническия самолет, който се разби първи - в Северната кула.

"Докато произнасяме имената на онези, които загубихме, споменът ми се връща към ужасния ден, когато сякаш зъл призрак се беше спуснал над нашия свят, но това беше и време, в което много хора действаха отвъд възможното. От екипажите на самолетите, като този на Сара, до пасажерите и хората в кулите. Пожарникарите, полицаите и доброволците, които ни помогнаха да открием останките на нашите близки. Всички те ни помогнаха да преминем през най-мрачните дни от животите ни", каза в емоционалното си послание почерненият баща.

За церемонията в Ню Йорк пристигнаха президентът Джо Байдън и съпругата му Джил, както и 44-ият президент на САЩ Барак Обама. Президентската двойка ще присъства и на възпоменанията в Пентагона, където се разби един от отвлечените самолети, както и в Пенсилвания, където след бунт на пасажерите се разби 4-тата отвлечена машина.

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова по Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase