Снимка: БГНЕС

Талибаните са изправени пред „екзистенциален“ избор за това как останалият свят ще гледа на тях след военната им победа в Афганистан, каза президентът на САЩ Джо Байдън, съобщи АФП.

"Мисля, че преминават през някаква екзистенциална криза, дали искат да бъдат признати от международната общност като законно правителство", каза Байдън в интервю за ABC News, излъчено в четвъртък.

Въстанието, което издържа повече от международните сили, ръководени от САЩ, и вече несъществуващото подкрепено от Запада афганистанско правителство след 20-годишна война, сега ще се сблъска с различни проблеми, прогнозира президентът.

Докато талибаните са мотивирани от мощен ислямистки дневен ред, "те също се интересуват дали имат храна за ядене, имат ли доходи, които могат да осигурят ... и да управляват икономика", каза Байдън.

"Те се интересуват дали могат или не могат да държат заедно обществото." Американският президент, който защитава хаотичния изход на окончателните американски войски, чужденци и афганистански съюзници след победата на талибаните, заяви, че "не смята", че талибаните ще изместят приоритетите си.

От друга страна, „не съм сигурен, че бих предвидил“ настоящите сцени, в които лидерите на талибаните си сътрудничат с американската армия, за да осигурят безопасно преминаване към евакуацията на американските граждани, каза той.

Ако антиамерикански терористични групи като „Ал Кайда“ се възстановят в контролиран от талибаните Афганистан, САЩ запазват способност да реагират и да ги извадят от подобно положение, каза Байдън, имайки предвид ракетни и други военни удари от далечно разстояние .

Засега заплахата е много по -голяма на места като Сирия и Източна Африка, "отколкото е от планините на Афганистан", каза още президентът на САЩ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase