Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Ваксината срещу COVID-19 на "АстраЗенека" и Оксфордския университет е била 79% ефективна за предотвратяване на симптоматични заболявания от коронавирус и 100% ефективна срещу тежко или критично заболяване и хоспитализация.

Това съобщи компанията "АстраЗенка", цитирайки междинни резултати от "Фаза 3" на голямо изпитване на ваксината в САЩ, предаде Ройтерс.

Проучването също така показа, че ваксината е с малко по-висока ефективност от 80% при населението на възраст над 65 години.

Oще по темата

Новите данни идват, след като редица страни възобновиха употребата на тази ваксина. Това страна факт, след като Европейската агенция по лекарствата (EMA) и Световната здравна организация (СЗО) заявиха, че ползите от ваксинация с препарата на "АстраЗенка" надвишават рисковете, свързани със съобщения за образуване на кръвни съсиреци след нейното поставяне, припомня БНР.

„АстраЗенека заяви, че независим комитет по безопасност е направил специфичен преглед в американското проучване с помощта на независим невролог на кръвните съсиреци, както и на мозъчно-венозната синусова тромбоза (CVST), която е изключително рядък кръвен съсирек в мозъка.

Фармацевтичната компания посочи, че тази независима комисия "не е открила повишен риск от тромбоза или събития, характеризиращи се с тромбоза", сред 21 583 участници, получили поне една доза от ваксината.

Това проучване може да помогне за ускоряване на процеса на одобрение на ваксината в САЩ, което пък да допринесе за отслабване на някои страхове в рамките на Европа относно ефикасността и страничните ѝ ефекти.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

34

ДртПрч

преди 3 години

Мътна вода, пълно с шарани.

33

vervame vi vervame

преди 3 години

ot USA kato ti kajat dobyr den pyrvo vij kyde e slynceto zadyljitelno

32

Rrr

преди 3 години

Эта эффективность у тех кто выживет после вакцинации

fallback