Снимка: БГНЕС
fallback

Решаването на проблемите, свързани с изменението на климата би било "най-удивителното нещо, което човечеството някога е правило", казва милиардерът основател на "Майкрософт".

За сравнение, прекратяването на пандемията е "много, много лесно", твърди той.

Новата книга на Бил Гейтс "Как да избегнем климатични бедствия" е ръководство за справяне с глобалното затопляне, съобщава БГНЕС.

Петдесет и един милиарда е колко тона парникови газове обикновено добавяме към атмосферата всяка година. Нулата е нивото, до което трябва да стигнем.

В книгата си Гейтс се фокусира върху това как технологията може да ни помогне да направим това пътуване.

Възобновяемите източници като вятър и слънце могат да ни помогнат да декарбонизираме електроенергията, но това е по-малко от 30% от общите емисии.

Oще по темата

Ще трябва да декарбонизираме и останалите 70% от световната икономика – производствата на стомана, цимент, транспортните системи, производството на торове и много, много повече.

В момента просто нямаме начини да направим това за много от тези сектори.

"Правителствата трябва да са водещи", заяви Гейтс, цитиран от BBC.

Отговорът, казва милиардерът, ще бъде усилие за иновации в мащаб, какъвто светът не е виждал досега.

Повечето потребители не плащат нищо за щетите върху околната среда, причинени от замърсяването от бензина в колата им или въглищата или газа, които са източник на електричеството в дома им.

"В момента не виждате болката, която причинявате, когато излъчвате въглеродни емисии", твърди Гейтс.

"Трябва да имаме ценови сигнали, за да покажем на частния сектор, че искаме зелени продукти", казва той.

Това ще изисква огромни инвестиции от правителствата в научноизследователска и развойна дейност, твърди Гейтс, както и подкрепа, която да позволи на пазара за нови продукти и технологии да расте, като по този начин ще помогне за намаляване на цените

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

100

Анонимен

преди 3 години

В САЩ няма ли честни и смели следователи и прокурори които да започна те и да проведат изначално разследване от къде се взе вируса кой и защо убива невинни хора и кой какви изявления е правил по световните форуми и защо сега изведнъж е този интерес за климата. Няма ли поне един честен и влиятелен човек който да хване виновниците за топките.

99

Анонимен

преди 3 години

Национализация и разследване на най богатите филантропи за това от къде се взе вируса и кой и защо го е пуснал да убива хора и да ги оставя без работа и за това тея хора какви изявления са правили за вируса и защо сега правят опит да се скрият зад климата.

98

Анонимен

преди 3 години

Значи разни фамилии 200 години натрупаха огромни богатства и власт чрез замърсяването на планетата, а сега всички трябвало да плащаме, за да декарбонизираме икономиката... Все едно аз да изям всичкия хляб на селото и след това да кажа - ами ако искаме да имаме хляб ще трябва всички задружно да обработим нивата. Ами не, аз ще трябва сам да я обработя и да нахраня цялото село, нали така? Ами хайде сега тези с милиардите да ги върнат на обществото и с тези пари да се спаси планетата...

fallback