Снимка: БГНЕС
fallback

Изборите в САЩ, икономическата надпревара и световната пандемия доведоха до промяна на отношенията между световните лидери. Според анализаторите налице е покачване на агресивния подход във външната политика на водещите сили.

"Наблюдава се ескалация на напрежението и конфронтация в международен план. Kлючовият момент, който е тенденция през последното десетилетие, е терминът "мир" - той изчезна от международната лексика. Остана само в някои инерционни документи на OОН", заяви международният анализатор Любомир Кючуков в ефира на "Денят ON AIR".

Двамата с Милен Керемедчиев коментираха настоящите отношения между силните страни на глобалната политическа сцена.

"Войната отново е тук не само като факт, а и като начин на мислене. Тя вече се приема като легитимен инструмент за решаване на спорове", каза Кючуков и даде за пример конфликта в Нагорни Карабах и решението на Азербайджан насилствено да си върне окупираните от Армения територии.

"Определено Байдън носи тенденциите, които бяха заложени и по времето на Обама. По времето на Тръмп САЩ бяха в един от малкото си периоди без конфликти. При новия президент веднага беше изпратен самолетоносач с бойна група в Южнокитайско море - търговският конфликт с Китай започна да влиза в своята политическа фаза", смята от своя страна Милен Керемеджиев.

По думите му ще има промяна в настроението на САЩ спрямо Русия и агресивността по отношение на външната политика.

"Ще има опит Европейският съюз да стане самостоятелен глобален играч, но за това са необходими вътрешно единство и еманципация в три посоки: политическа от САЩ, икономическа и търговска от Китай и ресурсна от Русия - това не означава конфронтация, а сътрудничество, но без зависимости", добави Кючуков.

По думите му, когато се говори за Китай, вече се спряга китайската комунистическа партия и страната е била обявена за системен съперник.

"Според мен Тръмп беше "необходимото зло", което разтърси много структури и заспали организации. Накара ни да се чувстваме по-значими", заяви Керемедчиев. Той смята, че Тръмп е разбил закостенялата структура на НАТО, което е довело до смяна на мисленето. Той даде за пример президента Макрон и изказването му, че Европа трябва да мисли как да се отбранява сама, а не да разчита само на Съединените щати.

"Има нарастване на агресивността и силата на авторитарните лидери - Си Дзин Пин, Путин, Ердоган. Но в Европейския съюз консенсунс за малките неща се постига много трудно и се изпускат тежките политики, които се случват по света", добави анализаторът пред Bulgaria ON AIR.

Любомир Кючуков коментира темата с протестите в Русия. Той смята, че Навални не е алтернатива на Путин.

"Има много разногласия между опозиционните дейци в Русия спрямо оценката му. Той обаче се превърна в знаме на протестите срещу Путин и това е израз на натрупаните проблеми в руското общество", каза експертът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

22

До Диана

преди 3 години

За един човек се съди по делата му, а не по приказките ! Тръмп е конфликтен в говоренето си, но направи много положителни неща за страната си и света, освен факта, че не разпали нито една война, започна изтеглянето на американските войски, и сдобри арабите с израелците !

21

Истината

преди 3 години

Тръмп бе една необходима политическа корекция, която обаче не се хареса на лошите пастири, затова направиха заговор и го свалиха с нечестни средства !

20

Диана

преди 3 години

Как може да се каже, че по времето на Тръмп САЩ са били без конфликти?! Тръмп беше конфликтен на всяка стъпка, той беше екстремално предизвикателен и недипломатичен навсякъде от където минеше - дори уби иранския генерал,което провокира техно нападение над американска база в района и доведе до смъртта на много хора там..Именно конфликтният му характер доведе до събитията около последните избори в САЩ, а това, че Байдън изпратил самолетоносач в китайското море, той не го е изпратил в китайски води

fallback