Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

Камарата на представителите подкрепи инициативата за импийчмънт на президента Доналд Тръмп по обвинения в подстрекаване към метеж след щурма на Капитолия миналата седмица. Процесът обаче ще започне едва след встъпването в длъжност на Джо Байдън.

"Изтича исторически ден. 13 януари ще остане в историята на САЩ - това е денят, в който президент бе подложен на импийчмънт два пъти. Предстои съдебен процес в Сената, но председателят му заяви, че няма да има време да бъде организиран преди влизането в длъжност на Байдън", коментира журналистът, писател и маркетинг специалист Иво Иванов в "България сутрин".

Oще по темата


Според него ще се стигне до нови бунтове в САЩ. Ние сме биполярно общество, общество на крайности, няма нищо по средата. Този акт на импийчмънт ще задълбочи проблема, смята той.
По думите му е ключово дали Байдън ще успее да сплоти обществото. Иванов отбеляза, че Байдън винаги е бил центрист и надеждата е да се окаже обединяваща фигура, която ще сложи край на мандата на разделението.

"Сегашният президент не направи опит да бъде президент на цяла Америка и това е крайният резултат", смята журналистът и писател пред Bulgaria ON AIR.

Той подчерта, че загубата на престиж за САЩ е катастрофална. А сцените на анархия и хаос са разрушителни за реномето на САЩ и опитите им да пропагандират демокрация по целия свят.

"Тръмпизмът ще живее дълго след като Тръмп си отиде от Белия дом. Голяма част от населението на САЩ е радикализирана. Десетки хиляди от неговите привърженици бяха изхвърлени от социалните мрежи, но те мигрираха в други платформи, където организират дългосрочна гражданска война. Това са огромни въоръжени групировки", предупреди Иво Иванов.

Маркетинг експертът изтъкна, че социалните мрежи, блокирали Тръмп в последните дни, са частни компании и могат да правят каквото си пожелаят. А правилата им на действие могат да бъдат регулирани само от самите тях. Няма юридическа основа да им бъде търсена отговорност, поясни журналистът.

"Проявяват фалшива смелост. Трябваше да го направят отдавна, но ги беше страх, защото Тръмп държеше цялата власт. Все повече хора стават жертви на алгоритми, които се хранят с техните предразсъдъци", каза още той и апелира за информационна хигиена, която да дава на хората фактология. Иванов е убеден, че социалните мрежи носят отговорност за радикализирането на обществото в САЩ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

27

Чрез тях

преди 3 години

Тези платформи може и да са частни...,но предлагат обществени услуги и не е редно да си правят каквото искат. Ако наистина няма регулиращ закон или антитръстов закон значи тия са се кач Все едно М-тел да ми спре телефона защото видине ли водя политнекоректни разговори. Или ЧЕС да ми спре тока защото пиша на компютъра нелицеприятни за тях неща. И защо тия *** не спрат платформите си в Уганда,Сев.Корея,Китай,Русия,ислямският свят? Че то световният тероризъм комуникира чрез тях!

26

Анонимен

преди 3 години

USA zatyna v blatoto na faschizma qvno vyrvqt 100 godini nazad ot sveta ima da stigat es i aziq

25

Gazomijnik

преди 3 години

E tozi

fallback