Снимка: БГНЕС
fallback

"Нашите външнополитически дейности трябва да бъдат насочени и пренасочени към подчиняване на САЩ, най-големият ни враг и основна пречка за иновационното ни развитие", това заявява Ким Чен Ун на рядка среща на управляващата партия в Северна Корея за годината. По-малко от две седмици преди встъпването в длъжност на Джо Байдън, голяма част от това, което Ким каза на първия конгрес на Работническата партия за пет години насам, изглеждаше познато.

Oще по темата

Позовавайки се на оправданията, които Северът използва, за да продължи напред със своята програма за ядрено оръжие, Ким определи САЩ като "най-големия враг на страната". Напредъкът по денуклеаризацията, каза той, ще бъде изцяло зависим от прекратяването на американската агресия.

"Без значение кой е на власт в САЩ, истинската същност на САЩ и основните им политики спрямо Северна Корея никога не се променят", добави той, цитиран от The Guardian.

Предизвикателството, което той отправя към му Вашингтон включва перспективата за ядрена подводница, за която сега се съобщава, че е в етап на изпитване, както и планове за надграждане върху съществуваща ядрена технология за по-малки ядрени бойни глави, "които да се прилагат по различен начин в зависимост от целевите обекти".

Почти десетилетие, откакто наследи баща си Ким Чен Ир, Ким Чен Ун откри конгреса с рядко признание за провал. Година на "безпрецедентни" кризи - принудително затваряне на границите с Китай заради пандемията, природни бедствия и международни санкции - доведоха до "почти тотален" провал на плановете му за и без това крехката икономика на страната.

Но през уикенда, дни след 37-ия си рожден ден, Ким получи мястото на генерален секретар на Работническата партия, пост, заеман по-рано от баща му и дядо му Ким Ир Сен. Според анализаторите, това е изключително символичен ход, който има за цел да укрепи властта му.

"Ким показва увереност, че сега той официално се е присъединил към редиците на баща си и дядо си", казва Ян Му Джин, професор в Университета на Северна Корея в Сеул. "Това също така показва стратегическото му намерение да централизира партийната система около себе си и да засили едноличното си управление."

На същата тази среща, в която Ким обяви подновената си враждебност към САЩ, лидерът отстрани сестра си Ким Йо Чонг от политбюро. Действие, което бе изненадващо, предвид факта, че тя се смяташе за негов наследник. Ким Йо Чонг  все пак запази членството си в централния комитет.

Това, което някои ексепрти приеха като понижение, други тълкуваха като знак, че Йо Чонг все пак ще продължи да оказва влияние върху политиката, особено по отношение на Южна Корея. "Рано е да се прави някакво заключение относно нейния статус, тъй като тя все още е член на централната комисия и има вероятност да е заела други важни постове“, казва Лим Еул-чул, професор по севернокорейски изследвания в университета Кюнгнам в Сеул, пред The Guardian.

Под каква форма ще се ангажира, ще зависи до голяма степен от Байдън и неговия южнокорейски колега Мун Дже Ин.

Времето на Байдън като вицепрезидент не вещае добри отношения между САЩ и Северна Корея. Барак Обама беше обвинен, че не е обърнал нужното внимание на ядреното и ракетно развитие на КНДР, а Байдън нарече Ким "бандит", докато Северна Корея заклейми избрания президент като "бясно куче", което трябва да бъде "бито до смърт с тояга".

Но както доказват срещите на върха, които Ким и Тръмп проведоха след първите си обидни схватки, неприличните наименования не трябва да бъде пречка за напредъка. Кърт Кембъл, най-големият американски дипломат за Източна Азия от времето на Обама, описа трите срещи на Тръмп с Ким като "изключително смели", въпреки че не е постигнат съществен напредък при отнемането на ядрения арсенал на Ким Чен Ун, в който се твърди, че има  ракети, способни да ударят континенталната част на САЩ.

"Едно от ключовите предизвикателства пред администрацията на Байдън е необходимостта да се вземе своевременно решение за това какво да се прави по отношение на Северна Корея", на мнение е Кембъл.

Тонът на Ким по време на конгреса беше и предупреждение към Байдън да не повтаря политическите грешки, допуснати последния път, когато имаше достъп до Белия дом.

"Съобщението на Ким...  означава, че той няма да се опита да се обърне първи към Юга и САЩ, макар че ще остане отворен за диалог с тях", пишат от Korea Times в редакционна статия във вторник, отбелязвайки, че съвместните военни учения САЩ - Южна Корея  се приемат като провокация в очите на Севера.

"С речта си Ким прехвърли топката в полето на Сеул и Вашингтон."

От друга страна още в първите дни на президентството си Байдън трябва да вземе важни, критични решения относно контрола на оръжията през първите си дни в Белия дом, които могат да определят дали ще бъде предотвратена нова ядрена надпревара.

Когато новият президент положи клетва на 20 януари, ще останат 16 дни преди изтичането на договора за нов старт с Русия през 2010 г. и заедно с това последният обвързващ лимит за двата най-големи ядрени арсенала в света, останали в сила след Ерата на Тръмп

В същото време ще има спешен натиск върху идващата администрация за спасяване на ядрената сделка с Иран от 2015 г., която се разплита с ускоряваща се скорост, откакто Доналд Тръмп се оттегли от нея през 2018 г.

От екипа за национална сигурност на Байдън също ще се очаква в рамките на няколко месеца да изготви първото си искане за бюджет за отбрана, което включва вземане на решения дали да продължи, да направи пауза или да убие нови програми за ядрено оръжие, започнати от Тръмп.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

98

притеснен

преди 3 години

Е, Байдън имаше сми и взе властта. Сега ще наблюдаваме как ще я използва.

97

ГосТ

преди 3 години

А когато Китай и Русия дадат две рамена на Кими, ко стаа ? бясното куче да не яде шутове, А ? Хахахаха

96

Няма проблем

преди 3 години

Новата склероза - президент до два днни ще е забравил с кой трябва да се дразни.Споко!Тия покрай него са опасните!

fallback