Снимка: архив, БГНЕС

Преходът във властта в САЩ вече е започнал, въпреки отказа на Доналд Тръмп да приеме изборните резултати, заяви победителят във вота Джо Байдън в Уилмингтън, щата Делауер.

Той каза, че вече проучва потенциални членове на кабинета си и други постове в администрацията.

„Нищо не може да спре това. И аз съм убеден, че нежеланието към този момент да се признаят резултатите няма големи последици за това, което планираме да направим до 20 януари, когато ще е встъпването в длъжност“, каза Байдън.

На въпрос от репортер какво би казал на Тръмп, Байдън отговори: „Г-н президент, очаквам с нетърпение да разговарям с Вас“.

Още по темата

Демократът допълни, че скоро ще разговаря с лидера на републиканците в Сената Мич Макконъл.

Според Байдън цялата Републиканска партия е в ситуация на натиск от действащия президент.

Сенаторът Том Тилис победи на изборите в Северна Каролина и увеличи шанса на Републиканската партия да запази контрола си над Сената.  Победата му дава на републиканците 49 места в горната камара на Конгреса. Друг негов съпартиец се очаква да спечели в Аляска, предаде БНР.

В същото време кампанията на президента Доналд Тръмп обяви, че ще заведе дело в Мичиган с искане резултатите от изборите там да не бъдат признавани официално, докато не се потвърди, че гласовете са подадени според изискванията на закона.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase