Тръмп срещу Байдън. Кой ще е следващият президент на САЩ?

"Позицията на Тръмп по отношение на ЕС е да се държи на дистанция и да защитава еднозначно американските интереси. По принцип линията на демократите е свързана с ценностите на либералната демокрация - отстояването им, налагането им. Традиционните общества навсякъде се бунтуват срещу това. Когато говорим за традиции и християнска идентичност, трябва да имаме предвид, че всички затворени християнски общности в САЩ се обявиха срещу Тръмп", заяви политологът Румяна Коларова в ефира на "България сутрин".

По думите ѝ демократите в САЩ отстояват идеите за равенството и толерантността и това ще бъде водещ мотив за тях.

"В заключителната си реч Байдън подчерта, че най-важното за него е отстояването на основните американски ценности - това е идеята за толерантността, равенството. Нещо, което неизбежно ще бъде на дневен ред, като се има предвид коронакризата. Тя постави един много важен проблем - за заплахите и уязвимостта на нашите общества като цяло, постави проблема за достъпността на публичните ресурси. Това е най-важният проблем на всяка политика", коментира Коларова пред Bulgaria ON AIR.

Според нея американският държавен глава Доналд Тръмп бил привърженик на "модела на Дивия запад".

"Като цяло моделът, който Тръмп налага, е моделът на Дивия запад. Всеки сам си гарантира сигурността - това е принципът, който Тръмп следва. Ти можеш да следваш тази политика в едно общество, което е достатъчно богато и добре уредено. Но когато имаш такъв тип заплаха като COVID-19, нещата стават несигурни", подчерта политологът.

И изрази мнение, че за администрацията на Тръмп България е изиграла ключова роля заради Израел. Тя изтъкна, че страната ни геополитически трябва да се налага като част от ЕС. Трябва да се налагаме не като периферия и като Изток, а като приобщаващ фактор, убедена е тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase