Снимка: БГНЕС
fallback

Обществото в Европа е разделено между либералната тенденция на европеизма, която е и в основата на проекта Европейски съюз, и съживяващия се през последните години проект на националните държави и възстановяване на суверенитети. Този сблъсък в момента е застинал в очакване на президентските избори в САЩ на 3 ноември. В зависимост от това кой ще влезе в Белия дом, той ще даде тласък на единия или другия вид политики в Европа. Това каза Здравко Попов, философ, дипломат и президент на Института за публична политика, в предаването “Светът е бизнес” с водещ Ивайло Лаков по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите на Попов американското общество е непредвидимо и трудно може да се даде прогноза какво ще се случи на изборите. "Засега и двамата кандидати имат равни шансове за победа”, отбеляза той, имайки се предвид малката разлика в подкрепата към тях.

Според Попов силната страна на кампанията на настоящия американски президент Доналд Тръмп е икономическата програма, докато демократите и Джо Байдън “имат предимство в защита на принципите на демокрацията, на ценностите, дори по отношение на справянето с коронавирусната пандемия”.

"САЩ трябва да бъдат лидера в света - за това няма спор между реубликанци и демократи”, допълни той.

Дипломатът обясни, че Тръмп иска да постигне лидерство на САЩ с различна от традиционните програми - изтегляйки страната от международните организации, залагаща повече на двустранните отношения. Демократите, по думите на Попов, ще се стремят към споделено лидерство, големи споразумения.

"В зависимост от това кой ще влезе в Белия дом ще видим две различни външни политики”, убеден е Здравко Попов.

Целия разговор вижте във видеото.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

23

Анонимен

преди 3 години

Франция трябва да бъде самостоятелен европейски лидер на Европа защото тя е откърмена в традициите на патриотизма и родолюбието. За разлика от комплексираните немци, които унищожиха 3 пъти Европа. САЩ дори не ги споменавам, те са бивша колонийка, освободена от Франция.

22

Анонимен

преди 3 години

В САЩ и двете партии са нео-либерали. И двете подкрепят безкрай ционистки войни във външната политика и тотална цензура, отворени граници и замяна на бялото население с юужденци във вътрешната политика.

21

Анонимен

преди 3 години

До Анонимен 26Защото са културни либерали. Твоята дефиниция за либерализъм е икономическа. Тяхната е културна. Тоест спооред тях трябва да се разушат всикчи социални норми и и ценности и всеки да може да прави каквото си иска. Затова подкрепят легализирането на педофилията.

fallback