Снимка: БГНЕС
fallback

Някои от лекарствата, които се дават на американския президент Доналд Тръмп, който се зарази с коронавируса, могат да повлияят на психическото му състояние и значително да увеличат риска от вземане на неадекватно решение за използване на ядрено оръжие. Това становище на специалисти бе цитирано от вестник „Ню Йорк Таймс”.

Вестникът дава гласност на експерти, които обърнаха внимание на факта, че склонността на Тръмп към непредсказуеми действия и изявления се е влошила след инфекцията.

Брайън Гарибалди, говорител на медицинския екип на държавния глава, каза, че в допълнение към курса на лечение с антивирусното лекарство Ремдесивир, американският лидер приема и дексаметазон. Това е стероид, който може да накара човек да почувства еуфория, внезапни приливи на енергия и дори чувство за неуязвимост.

Изданието се фокусира върху факта, че в официалните съобщение на лекуващия лекар на президента Шон Конли не е имало подробна информация за нюансите на състоянието на Тръмп и за всички лекарства, които той приема по време на лечението.

“Историята на опитите за замъгляване на състоянието на президенти е стара колкото света”, коментира пред изданието професорът от Масачузетския технологичен институт Випин Наранга.

“Проблемът е, че дексаметазон може да превърне човек в параноик. Не знаем колко от това лекарство му е дадено. Ако той даде заповед посред нощ за ядрена атака, и никой не го спре, всичко ще зависи от готовността на военния му помощник да не предвижи заповедта по назначение и от готовността на конкретно дежурно лице в центъра на военното командване на САЩ да не изпълни заповедта.“, обобщи експертът.

Неговото мнение се споделя и от Ханс Кристенсен, директор на проекта за ядрена осведоменост в частната асоциация „Федерация на американските учени във Вашингтон”. “Ядреният бутон не бива да бъде докосван от пръста на президент, който приема силни лекарства”, заяви Кристенсен.

„Ню Йорк Таймс” е помолил за официален коментар федералното правителство на САЩ. Неговите представители са отказали да кажат дали са взети специални предпазни мерки в случай на описания по-горе апокалиптичен сценарий.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

165

Анонимен

преди 3 години

Тия се готвят да хвърлят света в ядрена война,оправдават се с Тръмп без човека да има хабер,помнете това е предупреждение какво готвят тия кравари и ще го направят,това са дяволи с човешки лица,по делата им ще ги познаете

164

Както у нас ББ

преди 3 години

загуби медийната война с многопартийния фронт срещу него,с полуистини,извадени от контекста,недоказани твърдения и откровени клевети,така иТръмп стана жертва на хибридни атаки по много направления.Сега ще гоизкарат и луд.Но избирателят не си е казал думата.Тръмп ще спечели.

163

Анонимен

преди 3 години

Изчетох само първите два реда. Май вече започнаха да пишат такива абсурдни статии че се обезсмисля всякакво четене специално на БГ новините. Копи-пейст с превод от гугъл транслейт. Е. баси журналистиката. Смешници

fallback