Снимка: Pixabay
fallback

През последните две години правителството на САЩ е обсъждало няколко пъти възобновяването на ядрените тестове. Това твърди бившият съветник по сигурността на страната Джон Болтън пред The Guardian.

"Тази тема бе коментирана", признава Болтън, който е яростен поддръжник на ядреното тестване. Разбира се, идеята срещнала и много опозиционери в администрацията на Тръмп, които били на мнение, че сегашното компютърно тестване на бойните глави на САЩ е достатъчно. Така и не било взето решение по въпроса преди Болтън да напусне поста си през септември.

Според Washington Post причината била, че Америка отчаяно искала да притисне Русия и Китай да влязат в тристранните преговори за контрол над оръжията. Болтън обаче категорично отрича: "Никога не съм използвал такъв аргумента, а и честно да ви кажа, едва ли би имало резултат."

Единственото, заради което бившият съветник искал да се възобновят тестовете под земя, било, че Америка трябва да е сигурна в надежността на арсенала от бойни глави. Според противниците, компютърното тестване било достатъчно, а ако Америка започне да тества ядрените си оръжия под земята, то това щяло да предизвика вълна от други държави, които също щели да започнат тестове. Но Болтън е притеснен, тъй като бойните глави вече са стари.

"Не знаем как стареенето се е отразило върху надежността и сигурността на бойните глави. Със сигурност не настоявам за атмосферни изпитания, но така, както един военен командир ми го описа: "Да имаш 5000 ядрени бойни глави е като да имате 5000 Тойоти в гараж - искаш да знаеш, че като завъртиш ключа, двигателят ще запали от първия път. Защото ако не стане от първия път, това означава, че въобще не работи", обяснява Болтън.

През май се появи информация, че ако ядрените тестове се подновят, това може да се случи на площадката край Невада. Но от последния тест там Лас Вегас се е разширил прекалено много. Но политикът е категоричен, че ако се стигне до взривове, желанията на обществото ще се вземат под въпрос: "Има толкова много подходящи места, не говорим за това да се събудиш в Лас Вегас и да чувстваш, че земята под теб се тресе."

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

Анонимен

преди 3 години

18, не думай *** чебурашке! Тя тая страна я разпадате вече поне 100 години. Долара кога ще се срине? Имате ли информация?

17

KAG2020

преди 3 години

Великия президент Тръмп - против адрени опити, против война, против либерастия!

16

Предложение

преди 3 години

А защо да не си провеждате ядрените изпитания на поляната пред Белия Дом? Място има. На никого няма да пречите а и президента ще може да гледа резултатите директно от прозореца на кабинета си .Току виж че от радиацията мутира във Свръхчовек със Х-менски способности.Лазерен поглед... или ще му излизат паяжини от ръцете... или ще чете мислите на хората и всички ще му се подчиняват ... Ехааа. Ще му пиша в Туитър.

fallback