Снимка: БГНЕС

"Не се интересувах от COVID-19. Това бе шега за нас, младите."

Броят на случаите, заразани с коронавирус в Аризона, се изстреля светкавично след отварянето на икономиката на щата. Нощните заведения заработиха отново, а младите хора бяха нетърпеливи да се върнат към нормалния си начин на живот. Цената за това обаче бе висока.

Още по темата

"Наистина си мислехме, че е шега. Че коронавирусът е някакъв вид фалшива новина, че няма да ни хване или ако го направи - за нас, младите, няма да е сериозно", обяснява пред BBC 30-годишният Джими Флорес.

Но това далеч не е така - повече от половината случаи на болни от COVID-19 в Аризона са под 44-годишна възраст.

Джими става един от тях и далеч не преминава през заразата леко. Той прекарва 8 дни в болницата след няколко вечери, които прекарва в нощните клубове.

"Никога не съм си представял, че ще лежа в болница, дишайки през кислородна тръба. Мислех си, че ще умра", спомня си Джими.

За щастие той успява да пребори болестта и решава да разкаже за преживяното, тъй като младите ще се вслушат в думите на някой, близък до тях, който е преминал през COVID-19.

Но губернаторът на Аризона не дочака младите хора да се вразумят и заради скока на заразените нареди бизнесите, които не са от първа необходимост, отново да затворят. Сега щатът се справя с последствията от това, да отвори икономиката си прекалено рано.

"Това прави този вирус - възползва се от безотговорното и глупаво държание на хората. За това трябва да имаме политика, която да противодейства на това глупаво държание. За да получиш резултатите от тестовете си, чакаш 8 дни. Но това не е адекватна информация. Тези резултати вече не са реални.

И ако човекът е бил болен от COVID-19, властите вече са изпуснали нужното време, в което е трябвало да го изолират от семейството и приятелите му и да предприемат необходимите мерки", обяснява Уил Хъмбъл, бивш директор на Агенцията за публично здраве.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase