Снимка: БГНЕС

Съединените Щати отбелязаха нов рекорд по нови случаи на заразени с COVID-19 за един ден. Според "Вашингтон поуст" за те са над 40 000. 

Драстичният скок, който се наблюдав през изминалите няколко дни, доведе до промяна в политики. След като по-рано този месец губернаторът на втория по големина щат - Тексас, отвори заведения и бизнеси, сега разпореди барове и ресторанти да затворят, както и да се въведат по-строги рестрикции на фона на над пет хиляди пациенти с коронавирус в болниците. Подобни забрани бяха въведени и в щата Флорида. 

 
Скокът в случаите се дължи на млади хора, които са решили да напълнят заведенията, които отвориха врати по-рано този месец. 
 
Вицепрезидентът Майк Пенс нарече “окуражаващи” информациите, че половината от нарасналия брой случаи са сред хора под 35 години. Тенденцията е по-младите да се сблъскват с не толкова сериозни усложнения. 
 
Междувременно председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси в интервю за американското обществено радио заяви, че федералното правителство трябва да направи носенето на маски задължително, за да се предотврати разпространението на коронавируса. Пелоси заяви, че според нея единствената причина това да не стане е политизирането на въпроса. 
 
Властите изчисляват, че около 20 милиона американци са били заразени с вируса. А милиони дори не са и подозирали, че са заразени. Това е около 10 пъти повече от официално потвърдените случаи. 
 
Влошаващата се обстановка повлия и на пазарите като в петък индексът "Дау Джоунс" загуби 730 пункта. Притесненията за шансовете за стабилизиране на икономиката нарастват и след като излезе информация, че броят на отлагащите плащане на ипотеката си е достигнал 79 хиляди.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase