Снимка: БГНЕС

Само три седмици след смъртта на Джордж Флойд, пореден случай на убийство на чернокож разпали гнева на хората в САЩ. В петък мъж на име Ришард Брукс бе застрелян от полицията, след като група граждани се оплакали от мъж, който спи в колата си и блокира движението в драйв-тру лентата на ресторанта за бързо хранене Wendy's. Когато властите отишли на място, те се опитали да арестуват Брукс. Ала той се отскубва от хватката им и взима тийзъра на единия. Насочва го към него и започва да бяга. След това полицаите стрелят.

Още по темата

Брукс не умира веднага, а издъхва по-късно от раните си в болницата. Според семейството му, полицията е имала и други опции, освен да стреля по него. Тийзърът не е оръжие, което може да причини смърт, а офицерите би трябвало да стрелят само ако има пистолет насочен срещу тях.

Служителите на органите на реда заявяват, че били уплашени, но адвокатът на семейството е категоричен, че ако "се плашиш толкова лесно, не трябва да работиш за полицията". Гарет Ролфе, офицерът, който убива чернокожият мъж, е бил освободен от работа, а помощникът му, Дейви Бронсън, бе наказан. Това е 48-та стрелба, която е с участието на полицаи. 15 от тях са били фатални.

27-годишният Брукс се готвил да празнува рождения ден на дъщеря си на следващия ден. Близки до семейството разказват, че 8-годишното момиченце го чакало в празничната си рокля, но той така и не дошъл.

"Имаше празненство за рождения й ден. С кексчета и всичко останало... докато ние обяснявахме на майка й, защо баща й така и не се е прибрал", каза на пресконференция адвокатът на семейството Джъстин Милър. Брукс имал три дъщери - на 1, 2 и 8 години, както и доведен 13-годишен син.

 Разгневените граждани на Атланта запалиха заведението Wendy's, където Брукс е застрелян, в знак на протест. 36 души са били арестувани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase