Снимка: БГНЕС
Нанси Пелоси, председател на долната камара на американския конгрес, поиска 11 статуи, които са свързани с Конфедерацията от времената на Гражданската война, да бъдат премахнати от сградата на институцията. 
 
"Монументи на мъже, които са защитавали жестокостта и варварството за постигане на изцяло расистки цели са гротескни пред идеалите на Американската демокрация и свобода", заяви Пелоси, цитирана от Франс прес.
 
Сред въпросните 11 статуи са и тези на президентът на Конфедерацията Джеферсън Дейвис, на заместника му Александър Стивънс и генерал Робърт Лий. През XIX век по време на Гражданската война те се борят за отделяне на южните щати и запазване на робството в тях.  
Още по темата
 
Американският президент Доналд Тръмп по-рано категорично заяви, че дори няма да обмисли смяна на имената на военни бази, които са кръстени на фигури от Конфедерацията. За него това би било обидно за армията. 
 
Междувременно Тръмп обяви, че съвсем скоро ще поднови предизборните си митинги. Първият ще бъде в Тулса, Оклахома.
 
От Ройтерс отбелязват, че рейтингът на американския президент, който иска да бъде преизбран през ноември е спаднал заради реакцията му по време на пандемията от коронавирус.
 
Тръмп продължава да е скептичен за опасността от COVID-19, който отне живота на над 112 000 души в Съединените щати. Страната е с най-високият брой починали от заболяването в света.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase