Снимка: архив, БГНЕС

Паметник на Христофор Колумб в Ричмънд, в американския щат Вирджиния, беше съборен от протестиращи, запален и накрая хвърлен в езеро, предаде Асошиейтед прес.

Това се случи по-малко от два часа след като демонстрантите се събраха в градски парк и скандираха за сваляне на монумента.

Още по темата

След събарянето на паметника на негово място беше поставена табела с надпис "Колумб представлява геноцид". Самият монумент беше запален и изтъркалян в езеро в парка.

На мястото нямаше полицейско присъствие, но в района беше забелязан полицейски хеликоптер след свалянето на паметника, който е собственост на града.

По-рано активисти говориха пред събралото се в парка множество за тежките борби на индианците и чернокожите в САЩ. "Трябва да започнем от самото начало, трябва да започнем с хората, които първи са стъпили на тази земя", каза една активистка.
/БТА/
 

Коментари Напиши коментар

337

Анонимен

преди 1 година

Американците могат спокойна да обявят, че триъгълникът има четири страни и да преследват всеки, който го отрича. Ако някой си спомня видеото с интервюто колко страни има триъгълника/

336

Анонимен

преди 1 година

Колумб и геноцид ...тия хамериканци тотално са изперкали ....

335

рускиня до 332

преди 1 година

допълнение - спомням за недоволство, когато в македония е била разрушена паметна плоча на българските воини. И в украина направили същото. Та това са твои съмишленици - те направили това, за което ти толкова мечтаеш