Снимка: БГНЕС

Преди няколко дни едно видео показа точно как изглежда полицейското насилие в САЩ - уж защитници на реда блъснаха 75-годишен мъж. Той падна на земята, а от главата му започна да тече кръв. Никой от полицаите не му помогна. Напротив - дори арестуваха мъжа, който се опита да стигне до ранения възрастен мъж. След това двама офицери бяха наказани, а цял гарнизон подаде оставка в тяхна защита.

Още по темата

Президентът Доналд Тръмп също реши да изкаже експертното си мнение. В Twitter той написа, че мъжът най-вероятно е бил член на АНТИФА и се е опитал да "сканира полицията, за да заглуши екипировката им". Тръмп също така твърди, че мъжът е паднал по-тежко, отколкото е бил бутнат, за това най-вероятно той е инсценирал всичко.

Но вярно ли е това?

На видеото се вижда как 75-годишният Мартин Гуджино се приближава към полицаите. В ръката си той държи мобилен телефон. След като е блъснат от органите на реда, той е откаран в болницата, която напусна днес - около седмица по-късно, но все още не се чувства достатъчно добре, за да говори пред медиите. От клипа не става ясно дали с телефона си възрастният мъж се опитва да сканира полицейските устройства. Всъщност няма данни, че някой може да повлияе на устройствата по този начин.

В мрежата има множество приложения, за които се твърди, че могат да подслушват полицейските честоти. Но те не ти позволяват по никакъв начин да се намесиш в сигнала на устройството, особено да го "заглушиш", както се изразява президентът Тръмп. Също така полицията в Бъфало обяви, че каналите им не са кодирани и дори има радиостанции, които ги излъчват на живо. Ако искаш да прихванеш сигнала, то дори не трябва да си близо до офицер.

"Повечето секретни канали имат защита срещу прихващане. И ако все пак решиш да се опиташ да го направиш, едва ли ще използваш мобилен телефон, тъй като с него няма да успееш. Ще ти трябва много по-сложна екипировка. Ако искаш да се свържеш с полицейските честоти, няма как да използваш телефон, тъй като той просто не ги поддържа", обяснява експертът по кибер сигурност, проф. Алън Уодуорд, пред BBC.

Семейството на 75-годишният Мартин все пак отговори на обвиненията

В изявление, разпространено от Washington Post, адвокатът на семейството казва, че те "не разбират защо Тръмп би направил такива мрачни, опасни и неверни обвинения срещу него".

"Мартин винаги е бил мирен протестиращ, защото той се интересува от доброто бъдеще на сегашното общество", гласи съобщението. Няма и данни мъжът да е член на АНТИФА - антифашистка организация, която Тръмп вини, отново без доказателства, за размириците по време на протестите в САЩ.

Twitter, който цензурира предишни постове на Доналд Тръмп заради неверни факти, обяви, че твърденията срещу Мартин Гуджино не нарушават политиката на социалната медия, въпреки че са очевидна лъжа и разпространяват конспиративни теории. Тръмп разпространява теорията на руски репортер, който пише за руския държавен сайт "Спутник".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase