Снимка: БГНЕС
fallback
Продължават са се провеждат протести срещу расизма в редица градове на САЩ. На доста места по западното крайбрежие след мирните демонстрации се стигна и до различни инциденти и сблъсъци с полицията. По източния бряг не се стигна до инциденти, предаде БНР.
 
Някои избраха да се отдадат на празнична атмосфера, в това число и танц на фона на традиционния саундтрак на Вашингтон - go-go музиката, а други подчертаваха проблемите довели до смъртта на афроамериканци.
Oще по темата
 
 
В събота вечер група изписа на една от улиците „Дефинансирайте полицията“. Това послание се прие като критика към кмета на Вашингтон Мюриел Баузър за това, че е предложила увеличаване бюджета на полицията за сметка на този за образование. Протестиращите също заявиха, че инициативата улица да бъде кръстена "Black Lives Matter Plaza" в солидарност с протестиращите е бил просто политически пиар. Опонентите й настояха за конкретни, а не символични действия.  
 
Протестите срещу расизма в страната са едно от най-големите предизвикателства за президента Доналд Тръмп. Той заклейми смъртта на Джордж Флойд, но понесе остри критики за насърчаването и използването на армията в отговор на протестите. Това му навлече обвинения в ескалиране на напрежението. 
 
Тръмп изтъкна, че за да има подобряване на междурасовите отношения в страната е необходимо наличието на силна икономика. Президентът направи коментарите по-рано през седмицата като отговор на въпрос дали има план за спиране на системния расизъм. Миналия петък стана ясно, че данните за безработицата през май са по-добри от очакваните.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

26

Да

преди 3 години

ДА ! Затворете полицейските участъци в САЩ. До един . Нека всички полицаи станат безработни или им дайте да продават царевица на пазара . Нека полицейската професия в САЩ бъде заличена в трудовия кодекс .....Ако това се случи Америка ще е в пламъци и до една година ще прилича на западнала африканска държава от третия свят . Нещо като Конго или Сомалия . Бели няма да има въобще, магазините ще са обрани, къщите изгорели ...и само чер.ни, мръсни сенки ще скитат без посока по улиците ..... хахаха

25

от маалата

преди 3 години

На американците много им тежат строгите закони!И на тях им се иска да я карат както дойде!Само дето без закони САЩ нямаше да са това което са!

24

Анонимен

преди 3 години

И аз считам, че полицията е по-скоро вредна.Всички ченгета се занимават и с престъпна дейност, кой с каквато може.Или "покровителстват" такава.

fallback