Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Съединените щати даряват половин милион долара за смекчаване на ударите на коронавирусната пандемия в България.

Това стана ясно от публикувано от Държавния департамент съобщение за пакет от американски помощи в глобален мащаб.

"Никоя страна не може да се оправи в тази криза сама, трябва да търсим общи решения", каза на виртуална пресконференция днес посланик Херо Мустафа.

А 500-те хиляди долара от Държавния департамент са само част от подкрепата на Вашингтон за България.
За какво точно ще бъдат изхарчени дарените от американското правителство пари, ще се определя тепърва в координация на българското Министерство на здравеопазването и с Националния оперативен щаб.

Посланик Херо Мустафа изрази готовността на САЩ да реагират при ясно посочени от българските власти нужди.
Както с обявените вече 6500 теста за коронавирус.

“Тези първи тестове вече са доставени сега работим за доставянето на още. Концентрирани сме върху тази задача“, каза Мустафа, цитирана от БНР.

Освен американското правителство в помощта на страната ни се включват и неправителствени организации.
Днес изтече срокът за подаване на заявления за финансиране от фонда “Обединени срещу Covid-19“. Той възлиза на 800 хил. лева от дарения на различни компании и частни лица, но ще има още един кръг за разпределение на средства, за проекти в подкрепа на за най-засегнатите от кризата хора.

Отделно общо 50 хил. лева ще получат 18 организации на доброволци, а частни американски компании от различни браншове предоставят безвъзмездно финансови средства, медицинско оборудване, храна, автомобили, софтуер.

Оценката на американците е, че българската здравна система се справя добре с кризата към момента.

“Трябва да сте много горди със страната си, не само правителството ви се справя добре, но и медиците, правоохранителните органи, доброволците, аптекарите, хората, които са зад касите, касиерите в супермаркетите. Наистина трябва като народ да сте горди как се справяте в тази криза“, посочи тя.

И вече традиционното послание на Херо Мустафа, произнесено на много добър български: “Ние сме заедно в това изпитание - американци и българи“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase