Снимка: архив, БГНЕС

Стресирани американци трескаво се струпаха днес на европейски летища, за да се приберат у дома, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви строги ограничения за пътуванията в опит да бъде обуздан коронавирусът, предаде Ройтерс.

30-дневната забрана за посещение в САЩ се отнася за 26 европейски държави, изключени са Великобритания и Ирландия, както и за американски граждани. Мерките влизат в ефект в петък в полунощ.

Още по темата

Съобщението на Тръмп наруши плановете на десетки хиляди и засегна авиокомпаниите, които вече страдат от пандемията, която взе над 4600 жертви в целия свят.

"Паниката е масова", коментира 20-годишната Анна Грейс, американска студентка в университета в Съфолк, която е на първото си посещение в Европа. Тя обаче бързо променила плановете си и заминава обратно в САЩ от летище „Барахас“ в Мадрид вместо за Франция.

"Късметлии сме, че можем да напуснем Европа", отбелязва пенсионерката Кристина Елвира, която се връща в Маями. Само днес от Испания за САЩ има 20 полета.

Някои обаче се безпокоят какво да очакват при пристигането си в САЩ.

"Трябваше да променя билета си и да замина по-рано, защото в противен случай щях да се озова пред затворена граница", посочва Мигел Паракелос - испанец, който работи в САЩ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase