Снимка: Pixabay
fallback

Ню Йорк, една от световните столици на консуматорството, забранява от днес найлоновите торбички за еднократна употреба в повечето магазини, информира Франс прес. Мярката, която е плод на четиригодишни усилия, е все още рядко срещана в САЩ, отбелязва агенцията.

Живеещите 8,5 милиона души в американската финансова столица, както и целият щат Ню Йорк, твърдят, че са ангажирани с опазването на околната среда, но им е трудно да направят тази крачка поради навика касиерите да опаковат хранителните им стоки. Същото важи и за храната, доставяна до домовете им - в торби, често пъти двойни за допълнително подсилване.

През 2016 година най-големият град в САЩ прие закон за облагане на всяка торбичка с данък от 5 цента, но той бе отменен на щатско равнище.

През април 2019 г. парламентът на щата Ню Йорк най-накрая даде зелена светлина на нов закон, с някои изключения, който влиза в сила тази неделя. /БТА/


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

интересно

преди 4 години

Да спрат да опаковат някакви дребни продукти в 3 ката опаковки - за 20-30 грама използват пластмасови подложки, след това опаковка с шарено фолио и накрая всичко това е запечатано с прозрачно фолио.Като се тегли чертата, продуктът се оскъпява дотолкова, че опаковката струва колкото е съдържанието.А последното пък е пълна химия.Могат да се изброят безкрайно много такива хранителни стоки, и не само.Точно за това не се повдига въпрос. Да, доста фирми ще се закрият, но пък има смисъл.

17

Анонимен

преди 4 години

Потвържавам . Няма торбички. Много тъпо. Поне да бяха задължили магазините да предлагат алтернатива. Сега просто хвърляш в багажника.

16

Жо

преди 4 години

И сиренето и месото ще ни го продават в амалажна хартия, както преди 50 години.И *** няма да го слагаме в найлонови торбички, а ще го събираме и изхвърляме със старите мръсни кофи както преди 50 години?

fallback