18

интересно

преди 4 години

Да спрат да опаковат някакви дребни продукти в 3 ката опаковки - за 20-30 грама използват пластмасови подложки, след това опаковка с шарено фолио и накрая всичко това е запечатано с прозрачно фолио.Като се тегли чертата, продуктът се оскъпява дотолкова, че опаковката струва колкото е съдържанието.А последното пък е пълна химия.Могат да се изброят безкрайно много такива хранителни стоки, и не само.Точно за това не се повдига въпрос. Да, доста фирми ще се закрият, но пък има смисъл.

17

Анонимен

преди 4 години

Потвържавам . Няма торбички. Много тъпо. Поне да бяха задължили магазините да предлагат алтернатива. Сега просто хвърляш в багажника.

16

Жо

преди 4 години

И сиренето и месото ще ни го продават в амалажна хартия, както преди 50 години.И *** няма да го слагаме в найлонови торбички, а ще го събираме и изхвърляме със старите мръсни кофи както преди 50 години?

15

бледоликия

преди 4 години

Краварчетата се усетиха...Малко късно, но за тях е нормално. А е късно и за всички смешни мерки!

14

Киро Х

преди 4 години

"Mяркатае" някаква нова дума ли е? Толкова сте зле на тема граматика, че човек се чуди дали не пишете тези "публикации" от телефона си! Безобразие.

13

Ойроджендаре

преди 4 години

айде и тея изджендарясаха!!! Булгариа на три морета!!!

12

Пенсионер

преди 4 години

Найлоновите торбичка там са са за еднократна употреба , а у нас са за многократна употреба, докато се скъсат.Разлика в стандарта. Кво да праиш ?

11

Има алтернативи!

преди 4 години

Всъщност първи био пластмаси са разработени преди петролните още в края на 19 век. После откриват петролните пластмаси и се оказва че техните качества са незаменими и заради изключителни ниската си цена тотално изместват био пластмасите.Една от първи биопластмаси всъщност е биополимер! Това е Целулозния Ацетат за първи път открит още през 1865г.

10

Анонимен

преди 4 години

По принцип екологичната пластмаса произведена от растения е измислена още преди 50 години. Но производствената и цена е около 3 пъти по висока спрямо петролните алтернативи. Но петролното лоби няма интерес от това. Пластмасите произведени от петрол генерират стотици милиарди печалба всяка година. При обработката на петрола има огромни количества остатъчни продукти от които се правят всички пластмаси, бои, лакове и повечето козметични продукти.

9

Анонимен

преди 4 години

За съжаление ще има друг ефект, защото потребителите вече са свикнали на удобства. Наличните вече торбички така или иначе трябва да отидат някъде, а никой не му се преработва. Предстоят лоши години.

8

Q

преди 4 години

За да опазим околната среда,то трябва да се върнем в Средновековието като минимум,аз не че съм против опазването на околната среда ,но с напредването на цивилизацията и прогреса ,толкова по-трудно става .... . А американците ако спрът да бомбят другите и с касетни бомби както в Сърбия,то към околната среда ще има по-гоям ефект,отколкото торбичките найловните-това искам да кажа.

7

отСидней,Австралия

преди 4 години

Ми че тук в Австралия от 2 години е така. И в Африка също, отидете в Кения и се опитайте да намерите найлонова торбичка. Но едва ли някой ще успее да цивилизова балканското племе, там Дарвин протича наобратно от край време

6

wild horse

преди 4 години

Ура! България с нетърпение очаква найлоновия им ***,дори и използваната тоалетна хартия ще вземем,нали е американска.

5

Анонимен

преди 4 години

До QЗа хартиените торби пък ще изсекат горите. С платнени торби за многократна употреба трябва да се пазарува.

4

Анонимен

преди 4 години

По-голям разход и замърсител са опаковките от фолио.Алуминият е ценен и рядък метал с трудна обработка, изискваща много вода. Истинско престъпление е някаква си вафла или шоколадово блокче 2 на 10 например да се опакова индивидуално.Разходите за опаковката са по-големи от разходите за хранителния продукт. Освен алуминия на при опаковката има и отровни бои.Същото важи и за кенчетата -7!!! пласта,7 пъти се мие, след това се хвърля и не може да се преработва, защото лаковете не могат да се отделят

3

Q

преди 4 години

Скоро и по-нашите географски ширини ще вземат таквоз решение...хартиени торбички само .. .

2

Анонимен

преди 4 години

Браво! Крайно време е. Отдавна пазарувам само в преизползваеми торби, трябва да се забранят и тук всякакви торби, които не се разграждат. Въпрос на няколко години е да се случи в цял ЕС.

1

Анонимен

преди 4 години

След като видях как в Тайланд опаковат всеки един банан в торбичка или като си купиш кафе ти слагат чашата в торбичка, съм убеден, че оправия скоро няма да има. Трябват алтернативи на пластмасата и забрани на държавно ниво