Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Камарата на представителите на САЩ прие необвързваща резолюция за ограничаване на правомощията на президента Доналд Тръмп да използва военна сила срещу Иран, няколко дни след като той нареди да бъде убит иранският генерал Касем Солеймани с безпилотен самолет, предадоха Ройтерс и ТАСС.

Контролираната от демократите долна камара на Конгреса прие резолюцията с 224 на 194 гласа, почти изцяло по партийна линия. Текстът беше подкрепен и от трима републиканци, а осем от демократите гласуваха против.

Oще по темата

Резолюцията задължава президента да не започва военни действия срещу Иран и на негова територия без разрешение на Конгреса.

Председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси заяви, че макар и да не е правно обвързваща и да не изисква подписване от президента, тази резолюция има значение, защото е "декларация на Конгреса на САЩ", отбелязва ДПА, цитирана от БТА.

Сега резолюцията се изпраща за гласуване в Сената, където републиканците държат 53 от 100 места и рядко гласуват против президента. Този път обаче най-малко двама сенатори републиканци изразиха готовност да подкрепят текста.
Белият дом разкритикува резолюцията.

"Тази резолюция е неразумна, а приемането й от Конгреса може да подкопае способността на САЩ да защитават американските граждани, на които Иран продължава да се стреми да навреди", се казва в изявлението.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

14

Анонимен

преди 4 години

"Тази резолюция е неразумна, а приемането й от Конгреса може да подкопае способността на САЩ да защитават американските граждани, на които Иран продължава да се стреми да навреди". Нали това е крайната цел на червеното, демократично лоби,да върже ръцете на президента на САЩ,да не може да си върши работата,а да се занимава с депилирани,демократични бабички!!

13

bois

преди 4 години

na TRUMP ZA VSICHKO E VINOVEN OBAMATA. TOI OBACHE SI VEE MANDALKATA S MADAMME OBAMA SA MILIONERI..TRUMP NE E VOENEN STRATEG? TOI E BOGAT BISNESMEN I MISLI CHE STE PLACHI ZAIZI. TEZI V IRAN SA PO- SILNI V GLAVATA MAI I NE IM PUKA ..

12

Турчин

преди 4 години

А кога България ще плати обещетенията за Възродителният процес?

fallback