Снимка: БГНЕС
fallback
Президентът на САЩ Доналд Тръмп направи официално изявление пред нацията след нанесените от Иран ракетни удари по американски бази в Ирак, предшествани от убийството на командира на спецчастите "Кудс" на Иранската революционна гвардия Касем Солеймани. Лидерът на Съединените щати е категоричен, че докато е президент, Техеран никога няма да се сдобие с ядрено оръжие.
 
В началото на речта, той изрази задоволството си от това, че "нито един американец не е пострадал в резултат от нападението на иранския режим" и от това, че американските бази са "пострадали минимално" в резултат от предприетите мерки за сигурност и системата за ранно известяване. Тръмп хвърли вината за поведението на Ислямската република върху администрацията на бившия американски президент Барак Обама.
Oще по темата
"Продължаваме да оценяваме как можем да отговорим на агресията на Иран. САЩ ще наложат нови санкции на иранския режим. Новите мощни икономически санкции ще останат в сила, докато Иран не промени поведението си. През последните месеци Иран завземаше кораби в международни води, нанесе непровокиран удар по Саудитска Арабия, а освен това сваляше американски дронове.
 
Действията на Иран са следствие от подписаната от Администрацията на Обама неразумна ядрена сделка с Иран. Тогава Иран получи в наличност милиарди долари и вместо да благодари на САЩ, той започна да вика "Смърт на Америка!" Те скандираха това дори в деня на подписването на споразумението", обясни държавният глава, като посочи, че Техеран е използвал получените от САЩ средства, за да превърне региона в ад и за да плати ракетите, с които впоследствие е обстрелвал американските бази.

И затова, според думите на държавния глава, "на дефектната ядрена сделка с Иран ... скоро ще бъде сложен край.

Тя позволи на Техеран да се движи към придобиване на ядрено оръжие".

 
В същото време американският президент предупреди, че армията на САЩ е в готовност да предприеме действия и подчерта, че Вашингтон "прекалено дълго, от 1979 година, се е примирявал с дестабилизиращото поведение на Иран в Близкия Изток и извън него, но с това е свършено".
 
"Иран е основен спонсор на тероризма, Иран се стреми да получи ядрено оръжие и е заплаха за цивилизования свят. Ние никога няма да позволим това да се случии – няма да позволим на Иран да получи ядрено оръжие", заяви Тръмп, като обясни, че миналата седмица Вашингтон е преминал към решителни действия, "за да не даде на терористите да продължат да заплашват живота на американци и в бъдеще". 
 
По отношение на убийството на Касем Солеймани, американският президент призна, че лично той е дал нареждане за ликвидирането му, защото именно генералът е организирал нападението срещу посолството на САЩ в Багдад, а освен това е планирал нови нападения срещу ирански цели.

И изобщо, по думите на държавния глава, "ръцете на Солеймани бяха до лактите в кръв на американци и иракчани. Трябваше да го унищожим отдавна".

 
"Дойде време Великобритания, Русия, Германия и Китай да признаят тази реалност", призова Тръмп, като обясни, че докато тези сили продължават да подкрепят ядрената сделка с Иран, "мирът и стабилността не могат да се възцарят в Близкия Изток".
 
Въпреки постоянните си критики към страните-членки на НАТО, за това, че не изпълняват задължението си да отделят по 2% от БВП за отбрана, сега Тръмп се обърна към Алианса с призив да вземе по-активно участие в близкоизточните процеси.
 
Американският лидер обяви, че страната му е станала енергийно независима и вече няма нужда от близкоизточния нефт. Това, в комбинация с модернизираната през последните години американска армия, е дало на САЩ нови варианти на действие в този регион.
 
Тръмп подчерта, че през последните години в модернизацията на въоръжените сили на Америка са вложени повече от 2 трилиона долара и сега тя е по-силна отвсякога, оборудвана с нови мощни ракети, но той не иска да ги използва.
 
Накрая американският президент се обърна към хората в Ирак: "Ние искаме да имате прекрасно бъдеще – бъдещето, което заслужавате: проспериращо, хармонично съвместно съществуване с народите по света. САЩ са готови за мир. Искам да благодаря на всички вас и нека Бог благослови Америка".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

88

Анонимен

преди 4 години

Виновен е Бил Клинтън че издържаше Русия докато Источния Блок тънеше в мизерия. Така рашките създадоха организираната престъпност в Источния Блок, и реставрираха Русия. Сега берем горчивите плодове на греховете му и покварената му съпруга.

87

777-777-7777

преди 4 години

Ха-ха-ха ! Отдавна не съм се смял така ! "Замразени пари на Иран ?!" Много ограничени хора има в Българето !

86

777-777-7777

преди 4 години

Аз не разбирам едно нещо : Ние толкова мразим САЩ и американците. Наричаме ги ФАЩ. краварника, краварите, а те живота си живеят . И за какво искаме Визи за САЩ ?! Защото ги мразим ?! Това не е много честно, дори е подло !

fallback