Снимка: архив, Reuters
fallback

Камарата на представителите на американския Конгрес одобри с голямо мнозинство резолюция за признаване на геноцида над арменците в Османската империя.

Неочакваното гласуване със сигурност ще предизвика гняв в Турция, отбелязва АФП.

За първи път такава резолюция се подлага на гласуване на пленарно заседание на една от камарите на Конгреса във Вашингтон. Приемането й стана с 405 гласа "за" и 11 "против".

В резолюцията се посочва значението на това да се почита паметта на жертвите на геноцида над арменците чрез официалното му признаване. Конгресмените се обявиха и против усилията, насочени към това "правителството на САЩ да се свързва с отричане на арменския геноцид или който и да е друг геноцид".

Камарата на представителите призова американците да получават повече информация за арменския геноцид.

По-рано и в Сената бе внесен аналогичен документ.

В продължение на десетилетия конгресмените обсъждаха подобни резолюции, но те не бяха подлагани на гласуване. Наблюдатели отбелязват, че резолюцията ще доведе до сериозно влошаване на американско-турските отношения, посочва БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

53

Анонимен

преди 4 години

До azАма те американците вече са го признали, индианците имат специален статут и имат специални гаранции за доходите им, тъй като не са способни да се научат да работят истинска работа, та заради "вината" отпреди 300 години американците са им дали доходи от казина и какво ли още не. Вие от колко време не сте чели нищо по въпроса?

52

Анонимен

преди 4 години

Такааа. Турция сгази лука, и сега американците ще започнат да им сипват. Нека и Ердо малко се сблъска с реалността.

51

Анонимен

преди 4 години

До НЕбългарин"Сега Турция, като им развали плановете за велик израел и им изгони терористите"Турция активно подкрепяше плановете им за велик изреал и подпомагаше терористите им. Именно през турция нализаха повечето терористи на ИД от великобритания и оръжия от българия. Турция също изкупуваше петрол от ИД.Обаче когато сирийската армия наближи река ефрат емериканците изтеглиха теоррите от ИД и ги замениха с кюрдите. Това вече не ги устройва турците щото те си имат отдавна проблеми с кюрдите.

fallback