Снимки: Reuters

"Той умря като куче. Умря като страхливец“, заяви президента на САЩ Доналд Тръмп, потвърждавайки смъртта на лидера на Ислямска държава Ал Багдади.

"Миналата нощ Съединените американски щати раздадоха справедливост за терористичния лидер номер едно в света. Ал Багдади е мъртъв", обяви Тръмп на пресконференция.

Още по темата

"Той беше основател и лидер на ИДИЛ – най-безмилостната и жестока организация в света. САЩ търси Багдади много години. Убийството му беше приоритет за държавната сигурност на моята администрация“, допълни Тръмп.

Президентът на САЩ разкри и разтърсващи подробности около смъртта на джихадисткия лидер.

По думите му операцията била изключително опасна, но нито един американски войник не е бил ранен. За сметка на това много от бойците на Багдади загинали с него. Тръмп призна, че е гледал по-голямата част от случващото се и разкри, че лидерът на ИДИЛ се е самовзривил.

„Той умря след като стигна до задънен изход на тунел. Хленчеше, плачеше и крещеше до края. Към този момент мястото беше разчистено от хора – те или се предадоха или бяха застреляни. 11 деца бяха изведени от къщата. Те са ранени. Единствените, останали вътре, бяха с Багдади в тунела. Той беше замъкнал и три малки деца със себе си. Водеше ги на сигурна смърт. Стигна края на тунела, докато кучетата ни го преследваха. Той активира жилетката си и се самовзриви, убивайки и трите деца. Тялото му беше разчленено от взрива“, разказа Доналд Тръмп.

Президента разкри още, че в продължение на седмици Багдади бил под наблюдение от САЩ. Други 2 или 3 мисии за убийството му били прекратявани преди да се стигне до тази. Той също така благодари на Русия, Турция и Сирия за помощта, както и на сирийските кюрди, които дали „важна информация на САЩ“.

Тръмп призна, че не е казал на почти никого за операцията, освен на няколко члена на конгреса, тъй като изтичане на информация би коствала живота на много хора. Той не искал войските на САЩ „да бъдат посрещнати с огнена сила“.

„Вашингтон е машина за изтичане на информация“, отбеляза Тръмп.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase