Снимка: архив Reuters

Планът на президента Доналд Тръмп да принуди Мексико да спре потока на мигранти през югозападната граница на САЩ изглежда работи, пише американското издание POLITICO.

Граничните арести, показател за незаконно преминаване, паднаха до 51 000 през август, според предварителните данни на правителството, получени от POLITICO в сряда, с повече от 60 процента от връхa им през май. А граничните наблюдатели казват, че това е до голяма степен заради споразумението, което Тръмп сключи с Мексико през юни. Мексиканските власти, подкрепяни от новосформираната Национална гвардия, сега преследват мигрантите, които преминават през южната граница на Мексико с Гватемала, наблюдават речните прелези и спират автобуси, превозващи мигранти от Централна Америка през Мексико. В същото време САЩ кара десетки хиляди лица, търсещи убежище, да чакат в Мексико, докато молбите им се разглеждат.

Още по темата

Спадът на граничния трафик, ако се запази, може да представлява голяма победа за Тръмп, когато той се насочи към изборите през 2020 г. Може би по-важното е, че експерименталните мерки, предприети от неговата администрация, могат да прекроят имиграцията за години напред.

"Мисля, че те получават точно това, което са казали, че ще получат, принуждавайки Мексико да действа", каза Оскар Чакон, изпълнителен директор на базираната в Чикаго промигрантска група Alianza Americas. "Но въпросът е:" Устойчиво ли е? "

Белият дом и Министерството за вътрешна сигурност не отговориха на искания за коментар. Но мексиканският посланик в САЩ Марта Барсена каза на POLITICO, че стъпките, предприети от юни, дават очевидни резултати.

"Хората знаят, че ако влязат в Мексико, те трябва да спазват мексиканския закон", каза Барсена. Тя добави, че мигрантите, които планират да търсят убежище в САЩ, сега разбират, че "не е толкова лесно, колкото им е било казано, че ще бъде".

Тръмп похвали действията на Мексико за намаляване на мигрантския поток в събота, като цитира Брандън Джъд, президент на Националния съвет за граничен патрул, заявявайки, че Мексико "прави това, което трябва да направи".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase