Американският президент Доналд Тръмп спечели съдебна победа в рамките на планираното изграждане на спорната стена на мексиканската граница. Върховният съд на САЩ разчисти в петък вечерт пътя на правителството пред възможността да използва пари от Министерството на отбраната, за да я построи. Тръмп написа в Twitter, че решението е „голяма победа за сигурността на границите и върховенството на закона".

Решението на съда, в който преобладават републиканци, бе взето с 5 на 4 гласа и блокира отсъждане на федерален съдия в Калифорния, който преди това забрани на президента да изразходва парите за стената.

Засегнати бяха участъци от стената в Аризона, Калифорния и Ню Мексико. Тъй като Конгресът отказа средствата за строителство, Тръмп искаше да заеме 2,5 млрд. долара от бюджета на Министерството на отбраната.

Изграждането на стената бе едно от основните предизборни обещания наа Тръмп в кампанията му през 2016 г. и среща яростна съпротива от демократите. С решението на Върховния съд участъци от стената ще бъдат изградени в Калифорния, Аризона и Ню Мексико.

На 26 юли САЩ и Гватемала подписаха споразумение, според което мигранти от Хондурас и Салвадор, които минават през Гватемала, ще бъдат спирани там и ще подават молби за убежище, вместо да се отправят към Съединените щати през Мексико.

Републиканците твърдят, че само един такъв строеж може да възпре незаконно пристигащите мигранти, наркотици, контрабандисти на хора и престъпни групи. Тръмп обеща да построи в дългосрочен план стената по половината от 3200 километровата граница с Мексико. Останалата част от границата е защитена от естествени бариери, като реки. Плановете на Тръмп са много спорни, а няколко организации и щати предприемат юридически стъпки срещу тях.

Още новини четете в сайта на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase