Снимка: архив, Reuters
fallback

Президентът на САЩ Доналд Тръмп неведнъж е проявявал интерес да купи Гренландия от Дания "с различна степен на сериозност", съобщи в. "Уолстрийт джърнъл".

Американският ежедневник се позовава на неназовани настоящи и бивши служители на Белия дом. Според цитираните източници президентът на САЩ е поискал от своите съветници да "разгледат идеята" да бъде купен най-големият остров на Земята.

Тръмп е проявил интерес към Гренландия заради нейните природни ресурси и геополитическо значение. Възможни негови мотиви са да засили военното присъствие на САЩ в Арктика или да остави наследство от типа на купуването на Аляска от Русия през 19-и век.

Тръмп казал на свои сътрудници, че Дания изпитва финансови трудности заради това, че в състава на кралството влиза огромната автономна територия.
Предвидено е президентът на САЩ да посети Дания в началото на следващия месец.

Белият дом и Дания засега не са коментирали твърденията на "Уолстрийт джърнъл". Телевизия Си Ен Ен обаче цитира два анонимни източника, които потвърждават медийната публикация.

С население от около 56 000 души, автономната територия в Арктика получава от Дания годишна субсидия в размер на приблизително 560 милиона долара - повече от половината от нейните приходи, посочва ДПА, цитирана от БТА.

АП припомня, че САЩ вече са се опитвали да купят най-големия остров на Земята. През 1946 г. те предложили на Дания 100 милиона долара за Гренландия, като подхвърлили идеята да разменят земя в Аляска срещу стратегически части от арктическия остров.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

33

До 35

преди 4 години

Ако има подобен референдум местните ( демек First Nation ) ще изберат да си останат те, а потомците на тези, които представляват САЩ да си тръгнат обратно към къде?!?.....А ааа, Европа!Така че такъв референдум няма да има.Колко години според теб трябва да минат за да се превърне колонизаторът в местно население?Едва ли има времево измерение.

32

Анонимен

преди 4 години

До 34Гренландия е част от Северна Америка и колонизаторите са датчани, тоест европейци!Ако има референдум със сигурност местните ще изберат САЩ!

31

Анонимен

преди 4 години

Аха значи няма ние европейските държави да си засилим геополитическото присъствие чрез стратегически важни обекти в Арктика ми ще я подарим на САЩ Русия или Китай.Чудно, да бяха знаели турците нямаше да си играят да ни завладяват ми щяха да предложат на крадливите европейски политици да им купят страните и те каквито мъжки пр.оститутки са да се бяха продали.Пък тоя фюрерски еврейски плъх Тръмп долу ръцете от териториите на Европа да не се съюзим с Китай и да намериш там китаиска армия.

fallback