Снимка: БТА

Американският президент Доналд Тръмп обвини видео игрите за насилието и масовите стрелби в САЩ.

Игри, които "насърчават насилието" трябва да бъдат спиране и да станат по-трудни за купуване, смята американският президент.

"Трябва да спрем величаенето на насилието в нашето общество", заявил президентът в своя реч, след като в рамките на 24 часа две масови стрелби в САЩ отнеха живота на 29 души.

Още по темата

"Това включва страховитите и мрачни видео игри, които са днес лесно достъпни. Твърде лесно е за уязвимите млади да се заобиколят с култура, която насърчава насилието", казва още Тръмп.

Според него трябва незабавно да се спрат, или ограничат, продажбите на видео игри.

В речта си Тръмп обвинява интернет за радикализацията на онези, които извършват масови стрелби и подобни атаки. Той посочи, че става въпрос за "мрачен упадък" на социалните мрежи и тяхната вреда. Тръмп е говорил още за психично здраве и е осъдил "расизъм, предразсъдъци и бялото превъзходство", пише Independent.

Въпреки думите му, връзка между видео игрите и насилственото поведение не е установявана и свързването на двете е спорен въпрос за академици и експерти.

През февруари проучване заключи, че няма доказателства, че онези, които играят видео игри с насилие са по-склонни да демонстрират агресивно поведение в реалния свят. Според проучването връзката между двете е пресилена.

Доналд Тръмп нееднократно е заявявал, че трябва да има по-добра регулация в продажбата на игри със съдържание на насилие, за да се ограничи вредата, която те могат да нанесат на младите хора, които ги играят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase