Снимка: БулФото
fallback

Купуването на F-16 е стратегическо решение, свързано с преструктуриране на цялата армия. Необходима е цялостна оценка колко ще струва трансформирането на военновъздушните ни сили, защото е ясно, че тези 2 милиарда са само началото. Това каза пред bTV бившият министър на отбраната Велизар Шаламанов.

Вчера стана ясно, че Отделът за военно сътрудничество към посолството на САЩ в София официално е представил на българското министерство на отбраната предложение за сключване на договор, съдържащо евентуално споразумение за придобиването от страна на България на осем изтребиля F-16 Block 70, въоръжение и свързаните с него системи. Към съобщението нямаше никакви конкретни параметри по сделката, но преди време военният министър Красимир Каракачанов заяви, че очаква сделката да струва около 2 милиарда лева.

Oще по темата

По думите на Шаламанов реформата в българската авиация не може да бъде отлагана повече и трябва да се случи с следващите 5 до 7 години.

"В последните 20 години България придоби не малко техника за военновъздушните сили, но поради недостатъчно добро планиране, се наложи вече сключени договори да бъдат преразглеждани и да бъдат намалявани плащанията по тях", изтъкна бившият министър.

Според него, желанието на САЩ за изплащане на цялата сума води до избягване на този риск, като фокусът е въху реализацията на ползите от новия самолет. Министърът на финансите Владислав Горанов коментира преди време, че страната ни има готовност да поеме пълното плащане на машините накуп.

Шаламанов коментира и финансовата рамка, която американският Конгрес определи за сделката - 1,6 млрд. долара (2,9 млрд. лева). Това обаче доста надвишава сумата, която българското народно събрание разреши да бъде използвана - 1,8 милиарда лева.

"Това, което е посочено от САЩ е максималният пакет, за който се дава разрешение да бъде извършена сделка с България. Този пакет може да бъде намален, без да се намаляват бойните възможности на самолета. Има и въоръжение, което може да бъде придобито в бъдеще", разясни той.

Експертът припомни, че след операцията в Либия, в НАТО има решение да бъдат създадени складове за натрупване на точно такъв тип въоръжение необходими за участие на силите на Алианса в различни операции.

"Ние можем да се възползваме от различни механизми за съвместно придобиване на ракети и въоръжение, както и на обслужване, което значително ще намали разходите в тази сфера", убеден е Велизар Шаламанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

131

Анонимен

преди 4 години

Гледам някои чугунени глави продължават да говорят за миг и ф-16, явно това са опорните точки на козяците.Господа отдавна трябва да сте наясно щом пишете тук - говорим само за самолети съвместими със стандартите на НАТО!От тях най-малко подходящият и перспективен е ф-16, тази концепция от 60-те и 70-те години на миналия век няма бъдеще, изчерпана е и след няма и 10-15 години ще е само за третия свят. Защо САЩ не поръчват повече ф-16?! (риторичен въпрос)

130

Анонимен

преди 4 години

То и купуването на ф-35 или Грипен е стратегическо решение, но купуването на остаряла концепция, непригодна за българските условия е самоцел за взимане на комисионна.Или се купува най-модерното, което има перспектива или най-подходящото за нас, а това са всички други натовски самолети без ф-16.

129

Анонимен

преди 4 години

Герб вече подкрепиха идеята на ДПС за ДАРЕНИЯТА, сроде която всеки може да дарява колкото си ще, без да има таван. Т.е. Домуса може да дари половин милиард на Герб, а Доган -още сто милиона на ДПс в това няма нищо лошо

fallback