Снимка: Reuters, архив

Сега е моментът да се мисли кога българската армия ще се оборудва с изтребители F-35, настоя бившият външен министър Соломон Паси.

Той посочи, че американският Конгрес е задал финансовия таван за продажбата на осем изтребителя F-16 блок 70, но България все още не може да използва отстъпки за "лоялен" клиент на оръжия, с каквито се ползва например Словакия.

"Предложената финансова рамка от 1,6 млрд. долара за F-16 блок 70 е таван, който Конгресът дава. Това са вътрешни дела на САЩ", посочи бившият външен министър пред БНТ.

Още по темата

Соломон Паси обясни, че за посочената от САЩ цена за изтребителите F-16 има значение фактът, че страната ни за първи път прави подобна сделка.

US конгресът одобри сделката за 8-те ни изтребителя F-16

"За сравнение, Словакия също поръчва F-16 на вероятно по-ниска цена, но тя има отстъпка като лоялен клиент, а и не е ясно какъв пакет е поръчала страната", подчерта Соломон Паси.

Той посочи, че от влизането ни в НАТО до днес сме продали огромно количество оръжие на САЩ, но не сме купували обратно.

Според Соломон Паси сега е моментът да се мисли кога България ще се оборудва със следващото поколение изтребители - F-35. По думите му F-16 е самолет, в който сигурността и животът на пилотите идва на първо място.

"Изтребителите "Грипен", които бяха предложени от "Сааб", са били от предходно поколение и за разлика от F-16, нито са се доказали в бой, нито са включвали функции като радиосистема "приятел-враг", изтъкна Соломон Паси. Така, макар по-ниската предложена цена, те ще излязат далеч по-скъпи", посочи още Соломон Паси.

Коментари Напиши коментар

205

Hihoho

преди 1 година

“Доказани в бой”?? То ако стане проблем, каквото и да купим, няма да има голяма полза. 5-6 изтребителя ще спасят положението ли? България е въшка на картата на Европа във военно отношение. Така че купувайте най-евтиното, колкото да се отбие номера, че имаме ВВС, и дайте останалите пари за нещо полезно.

204

Додо

преди 1 година

Сюлейман Паша, известен в пресата още като Соломон Паси, е ясно какво ще каже, както и чии интереси ще защитава в случай на конфликт - със сигурност не и Българските! Да ходи да дава акъл в Израел, и да остави Българите сами да взимат решения за националната си сигурност!

203

Glupost

преди 1 година

този всеки ден се чуди каква глупост да изръси, общо взето нищо
не разбира от това което казва