Снимка: Reuters

След като вчера американският Конгрес одобри финансовата рамка за сделката по продажбата на България на пакет от 8 изтебителя F-16 Block 70, то днес американското посолство в България уточни, че цената от 1,6 млрд. долара не е крайна и ще зависи от конкретните изисквания на българските власти.

Ако цената на самолетите остане такава каквато е предложена от американския конгрес, то тя многократно ще надвиши финансовата рамка, която нашето правителството одобри преди време - 1,6 млрд. лева. Срещу увеличението днес се обявиха от АБВ, които поискаха мораториум върху сделката, а министърът на отбраната Красимир Каракачанов каза пред bTV, че "можем да отклоним цената в рамките на изгодното за България - около 2 милиарда лева".

Още по темата

"Важно е да се отбележи, че цената, цитирана във формалната нотификация до Конгреса, не е окончателната цена на програмата. Държавният департамент и Министерството на отбраната на САЩ дават възможност за горна граница във всички нотификации, в случай че чуждестранните партньори разширят обхвата на програмата извън първоначално заявеното. Това избягва възможността от промени в нотификацията до Конгреса и намалява времето, необхдимо за приключване на чуждестранна военна продажба", се казва в разпространената позиция на посолството.

От там уточняват, че окончателните разходи на програмата ще се основават на окончателните български изисквания.

"След като процесът по уведомяване приключи, Министерството на Отбраната на САЩ ще предостави предложение за сключване на сделка. На този етап ще започнат окончателни преговори и българското правителство може да преразгледа или предефинира изискванията, преди да се стигне до крайната цена", допълват от Американското посолство в България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase