Снимка: БулФото

Настояваме за незабавен мораториум върху сделката за F-16 и за преустановяване на безумната политика спрямо българската авиация. Това каза председателят на АБВ Румен Петков по време на пресконференция, предава Агенция Фокус.

Днес стана ясно, че снощи американският конгрес е дал зелена светлина за закупуването от България на пакет от 8 изтребителя F-16 Block 70. Сделката е на стойност 1,6 млрд. долара( 2,9 милиарда лева по днешния курс на долара). Пакетът включва пълен комплект въоръжение "въздух-въздух" и "въздух-повърхност", всички допълнителни системи на самолета, както и бъдещите модернизации и нововъведени оръжейни системи. Първоначално българският парламент одобри финансова рамка на сделката до 1,8 млрд. лв. По-късно депутатите приеха допълнително решение договорът да се има възможност да се отклони от посочената цена.

Още по темата

Според Петков, това, което е било обявено в публичното пространство и потвърдено от Министерство на отбраната, е поредното доказателство, че на България се гледа като на портмоне от страна на партньорите ни от САЩ.

"Те са преценили, че могат да бръкнат в портмонето и да си вземат близо 3 милиарда лева за 8 изключително скъпи "прахосмукачки", както специалистите наричат самолетите F-16", категоричен е бившият вътрешен министър.

Според него, България е променила първоначалната финансова рамка от 1,5 милиарда лева на 2,1 милиарда лв., за да угодим на САЩ, противопоставайки се на нашия бюджет и на интересите на националната сигурност.

"С вчерашно обявените 1,6 милиарда долара, тази сутрин потвърдени в средствата за масова информация, ние отиваме на 2,7 милиарда лв. Това е безумна цена, която българският данъкоплатец ще трябва да плати. Продължаваме да питаме кой ще поеме отговорността за самолетитие, в които няма да бъдат необходими резерните части и кой ще поеме отговорността за боеспособността на самолетите, или прахосмукачките, които ще си купим", подчерта Петков.

Малко по-рано днес Министърът на отбраната Красимир Каракачанов коментира пред bTV, че дадената от американците цена е "таван" и че ще се преговаря за намаляването й.

"Смятам, че можем да се отклоним в рамките на изгодното за България - около 2 милиарда лева.", поясни Каракачанов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase