Снимки: Reuters

Година преди Доналд Тръмп да докара целия свят до ръба на нервна криза, ставайки президент на САЩ, Джулиан Асандж пише в груповия си чат в Twitter с колегите си от WikiLeaks, че Хилари Клинтън е "ярък садистичен социопат с добри връзки“.  Заключението му е, че Републиканците трябва да спечелят.

Още по темата

Март 2016 г., няколко месеца след груповия чат, WikiLeaks публикуват личните имейли на Клинтън от юни 2010-та до август 2014 година. Скандалът съсипва кампанията на бившата Първа дама.

Според доклада на Робърт Мълър, през юни същата година на хоризонта се появяват и руснаците. Сайтът @DCLeaks пише до WikiLeaks с предложението заедно да разпространят кореспонденцията на Клинтън: "Беше ни съобщено, че искате да публикувате още имейли. Подкрепяме ви напълно. Ние също имаме чувствителна информация и по-точно – финансовите й документи. Нека го направим заедно. Какво мислите за това, да публикуваме информацията си по едно и също време? Благодаря ви.“

Това, което се случва от тук нататък е ясно на всички – руснаците хакват демократите, а WikiLeaks продължава да публикува имейли. До самия си край изборите са белязани от тези събития.

Това, до някаква степен, води до разследването на Мълър, което трае цели две години и се опитва да докаже получил ли е Тръмп помощ от Русия?

И докато ролята на WikiLeaks в публикуването на личната информация на Хилари Клинтън беше ясна още тогава, то за разговорите на Асандж с руснаците се разбра чак след публикуването на доклада.

Ето какво точно се е случило:

През 2016 г. екипът на WikiLeaks е във връзка с човек от ГРУ, носещ псевдонима Guccifer 2.0. Той настоява всички откраднати имейли да бъдат пратени на  WikiLeaks, за да получат по-голямо медийно отразяване, вместо просто да бъдат публикувани на страницата му в Twitter. По това време посолството на Еквадор все още предоставя достъп до интернет на Асандж.

На 6 юли WikiLeaks се свързва с Guccifer 2.0 чрез лично съобщение: "Ако имаш нещо, свързано с Хилари, го искаме в следващите два дни“,  а по-късно отговарят: "ок...разбираме“.

За да помогне на  WikiLeaks, ГРУ започва да изпраща откраднати файлове от Националния демократичен комитет и Джон Подестра. В средата на юли WikiLeaks получава имейл с името "голям архив“.

Няколко дни по-късно, малко преди Националната демократична конвенция, организацията публикува близо 200 хил. откраднати имейли и документи.  Дали WikiLeaks са участвали в тяхното хакване – не е ясно. Според доклада на Мълър, от организацията са направили всичко възможно да разпространят какви ли не конспирации за това откъде са получили информацията, за да отклонят вниманието от Русия и факта, че я публикуват във време, което ще помогне на Тръмп.

А след това идва най-голямата конспирация създадена от Асандж по това време – убийството на Сет Рич.

Момчето е застреляно по погрешка от полицията след обир. Но за Джулиан тази случка идва точно на време – той разпространява теорията, че Рич е бил информатор на WikiLeaks, който е бил убит заради информацията, която е притежавал. Дори семейството на момчето отрича той да е бил част от организацията на Асандж.
Тогава Разузнавателното ведомство на САЩ разкрива, че Русия стои зад хакването на имейлите. Асандж яростно отрича. Мълър също потвърждава, че Рич никога не е бил част от WikiLeaks.

От организацията също реагираха остро на доклада на Мълър и също го нарекоха конспирация. Според тях, той разпространявал грешна информация за причината, поради която WikiLeaks разпространява имейлите през 2016 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase