Снимка: Reuters

Всеки е чувал поговорката "Не хапи ръката, която те храни". В случая на Джулиан Асандж обаче най-вероятно тя ще звучи по следния начин - "Не прави мръсотия в посолството, което те крие от врага".

Арестът на известния журналист и създател на "Уикилийкс" не дойде като изневиделица. Всъщност, всички рано или късно го очакваха, тъй като отношенията между домакините от Еквадор и техният гост Асандж не бяха особено добри. Той заведе няколко дела срещу тях, а те... го предадоха на полицията.

Сигурно се питате, какво толкова е вбесило Еквадор? Причината не е една.

Още по темата

Асандж многократно обвинява домакините си, че нарушават човешките му права. Първо, завежда дело заради строгите правила, които посолството му налага, за по-чист и спокоен живот в сградата. Естествено, съдията отхвърля иска му.  Журналистът също така е недоволен, че няма достъп до интернет и телефон.

И въпреки, че домакините на Асандж учтиво го помолили да не заема страна по деликатния въпрос между Каталуния и Испания, за да не нарушава връзката на Еквадор с останалите държави, журналистът не успял да си държи езика зад зъбите. Той шумно се обяви в подкрепа на каталунците.

После, във войната домакини - гост се намесило и оръжието на Асандж - "Уикилийкс".  В сайта не само че се появиха документи, имейли и съобщения от личния живот на президента на Еквадор Ленин Морено, но той бе обвинен в корупция. Но и с това ударите не спряха. След като всички се изказаха за това, дали снимките и файловете свързани с Морено са истински или фалшиви новини, "Уикилийкс" свика пресконференция и обяви, че са открили доказателства, които показват, че Асандж е следен от хора вътре в посолството, правени са му тайни аудио и видео записи.

И ако това не е преляло чашата за служителите на посолството на Еквадор, то навиците на затворения 7 години Асандж може би също са помогнали. Журналистът се забавлявал като карал скутер из коридорите на сградата и играел футбол, нагрубявал служителите и рисувал личица по стените. Той отказвал да си измие чиниите, оставял печката включена. Дори не чистел след котката си. Когато бил ядосан, често оставял мръсните си гащи в банята и дори не пускал водата в тоалетната.

Служителите на посолството се страхували, че той е поставил камера, която го следяла, ала те така и не можели да си вършат работата като хората, защото из цялото имение се носила силна музика.

Сега Асандж е в най-охранявания затвор в Лондон - Белмарш, където охранителите едва ли ще са възхитени от подобно държание...

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase