снимка: Ройтерс
fallback

Най-скъпият подарък идва от най-големия противник. Човекът, с когото Доналд Тръмп води търговска война. Китайският държавен глава Си Дзинпин е подарил на президента на САЩ по време на срещата им в малкия крайбрежен окръг Палм Бийч порцеланов сервиз, украсен с изображение на имението Мар-о-Лаго. Стойността му: 16 250 долара.

Сервизът е един от многото подаръци, които Тръмп е получил през 2017 г., първата си година в Белия дом. Изглежда, че чуждестранни държавни гости са препълнили с подаръци дома на президента и семейството му, става ясно от списък, публикуван от Държавния департамент и цитиран от DPA. Като цяло Тръмп, съпругата му Мелания, както и синовете и дъщерите му са получили дарове за повече от 140 000 долара. Но те не са ги запазили, а, както обикновено, са ги предали на Националния архив във Вашингтон. 

Вторият по стойност подарък също е от Китай, малка, изкусно декорирана кутия. Митата, с които Америка заплашва Народната република, обаче по това време още не бяха влезли в сила. Но напрежението между двете страни вече беше налице, в края на краищата Тръмп многократно атакуваше Китай в рамките на току-що приключилата по онова време предизборна кампания.

Дали Си Дзинпин се надява да успокои президента на САЩ с тези дарове? Ако това е бил планът, то той не е сработил. През миналата година Тръмп наложи мита върху половината от китайския внос.

Кои са останалите големи дарители вижте в продължението на материала в Investor.bg!

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

11

Анонимен

преди 5 години

Като знам хитрите китайци знам какво са му върнали.Върнали са му златния нахуйник на Конан Варварина във вид на изгубена културна ценност.Да го изпробва върху ракетата на Ким

10

не може да бъде!

преди 5 години

Най-скъпият подарък за САЩ и по-специално за Тръмп са 300 млрд.USD,които американските компании са получили/изнесли като печалба от производството ,което имат в Китай!?Китайците дават,но са си научили добре урока от американците за вземането и даването -търговския дефицит на САЩ с Китай само за 2018 г. е 375млрд.USD!?

9

Анонимен

преди 5 години

Никой не може да надмине по какъвто и да е показател подаръка, който направи нашият изключителен по тъпотия бивш президент Роско Плевнята, който направи на папата във Ватикана. Подаръкът тежеше два тона и го вкараха в кабинете на папата с влекач. Като го отхлупиха отвътре излязоха 1500 бели гълъба и под тях Десито с разпиляни ангелски руси коси, която прошепна на ухото на папата нещо, което и до ден днешен е неразгадано. След това роди Йоханчо. вероятно папата има пръст в това.

fallback